2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Barcikaiak a görkoris kontinensviadalon

Kazincbarcika/Szeged: Két kazincbarcikai kötődésű versenyző is rajthoz áll a vasárnap kezdődő Európa Bajnokságon.

Egy héttel az olimpiai megnyitó előtt Szeged ad otthont a görkoris kontinensviadalnak, melyen 20 ország közel 450 sportolója képviseli magát.
A versenyzők négy korosztályban – kadett, junior „A”, Junior „B” és felnőtt -, hat különböző távon – 300 és 15 ezer méter között – mérik össze tudásukat.
Az előzetes nevezések szerint 10-15 világbajnok és világcsúcstartó érkezik Szegedre, legtöbbjük a sportág jeges változatában és gyorskorcsolyában is kiváló eredményekkel rendelkezik.

Három év alatt a TOP-ban

A július 23-28. közötti Gyorsasági Görkorcsolya Európa Bajnokságon magyar válogatottként 18 versenyző áll rajthoz: ebből 9 szegedi görkoris, de tatabányai, szombathelyi és kazincbarcikai sportoló is képviseli a hazai élvonalat.
Szigorúan véve egy, ám a borsodi kötődést tekintve két versenyzője is van Barcikának, hiszen a többszörös Magyar és Diákolimpiai bajnok Karancsi Sándor már szombathelyi színekben versenyzik. A váltásnak elsősorban technikai okai vannak, így a nagyon sikeres Zúzmara Korcsolya Klub vezetősége és tagjai továbbra is ugyanúgy szorítanak Sanyinak, mintha barcikai színekben versenyezne.
A másik kazincbarcikai sportoló, aki hivatalosan is így szerepel a rajtlistán az a Rási László, aki nagyon rövid idő alatt küzdötte fel magát a hazai elitbe.
– Laci roppant fegyelmezett és kötelességtudó versenyző, az egyesületen belül talán a legkiválóbb az edzésmunkája – mondja róla edzője, az egykori kiváló korcsolyázó Kertész Zoltán.
– Képes minden helyzetből felállni, a balsikerek nem tántorítják el, abszolút profi a hozzáállása. 2009-ben kezdett el görkorcsolyázni, a legelső versenyén – a jászberényi Utánpótlás Országos Bajnokságon – rögtön ezüstérmet szerzett, ez is mutatja tehetségét. Ettől kezdve keményen készült és minden versenyen részt vett, amin csak lehetősége volt. Az amatőrből a profi kategóriába kerülésekor az első időszakban a mezőny végén zárt, de lelkiismeretes edzésmunkájának köszönhetően szép lassan elkezdett felzárkózni.
A 2011-es szezonnyitó versenyen azt tűzte ki maga elé céljául, hogy amint a kadett korcsoportba lép, válogatott szeretne lenni.
Az idei szezont a hazai mezőnyben abszolút élvonalbeliként kezdte, a nemzetközi mezőnyben pedig egy erős középmezőnybeli versenyzőnek számít – mondta Laciról edzője.

A klub és a város büszkesége

Rási László 2012-ben az Európa-Kupán a 11. helyen végzett, az Intersport Tour de Tisza-tó elnevezésű versenyen – ahol 57 (!) kilométert kellett korcsolyázni – 5. lett, a Szepsi Bódva Kupa félmaratonon az abszolút 22. helyen végzett és megnyerte a 18 év alattiak versenyét. Emellett a Diákolimpia Országos Döntőjében ezüstérmet szerzett és a Magyar Köztársaság Utánpótlás Bajnoka lett rövid, illetve hosszú távon egyaránt. A szép eredménylista mellett edzője azt is elmondta, hogy Laci az egész szezonban mutatott stabil teljesítményének és megbízható korcsolyázásának, sportszerű magatartásának köszönheti, hogy helye van a Magyar Válogatottban.
Részvételi költségét Kazincbarcika Város Önkormányzata biztosítja, így július 23-a és 28-a között a Szegedi rendezésű Európa Bajnokságon Lacinak minden feltétel a rendelkezésére áll, hogy jól szerepeljen. Edzői, klubtársai, szülei a helyszínen követik nyomon az eseményeket, az érdeklődők pedig az interneten keresztül izgulhatnak a barcikai válogatottért, no és Karancsi Sanyiért.
A weboldal címe, ahol élő közvetítés is látható lesz vasárnap estétől: http://speedskating2012ec.info

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek