2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

AMMÓNIA HELYETT ETILÉN-GLYKOL

A Miskolc Városi Szabadidőközpont kezelésében  lévő létesítmények közül a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő szabadtéri Jégpálya 2008. decemberében került felújításra. A pályatest teljes egészében új betonozást kapott, a hűtőgépeket kicserélték és a régi, ammóniával üzemelt hűtési rendszert az etilén-glykolos renszer váltotta fel.

A lefejtett 12 tonna ammónia feleslegessé vált és miután ez emberre, környezetre egyaránt veszélyes anyagnak minősül, így gondoskodni kellett a megsemmisítéséről, elszállításáról.

Dr.Szatmáry-Antal Tamás, igazgató, Miskolc Városi Szabadidőközpont

„-Eleinte olyan horribilis ajánlatokat kaptunk, hogy beláttuk, az intézményünk képtelen kifizetni az ezzel kapcsolatos költségeket, ugyanakkor nem szerettük volna, ha a város közepén itt ülünk tizenkét tonna ammónián az idők végezetéig.”

Az első ajánlat tízmillió forint feletti volt. Ekkor a szabadidőközpont vezetése a környezetvédelmi minisztériumhoz fordult. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter közbenjárására találtak egy olyan céget, amely az eredeti ajánlat töredékéért, hárommillió forintért vállalta az ártalmatlanítást.

Dr.Szatmáry-Antal Tamás, igazgató, Miskolc Városi Szabadidőközpont

„-Az elmúlt héten az önkormányzat vis major alapjának felhasználásával el is szállítottuk a 12 tonna ammóniát a belvárosból. Nincs ammónia most már a rendszerben, két üres tartály van a föld alatt, a tartályok szellőztetése után július 31-ig az elszállításuk is meg fog történni.”

A jégkorongozó gyerekek nyáron a kettes jégpálya betonborításán gyakorolnak. Az egyik elképzelés szerint a tartályok helyén speciális helyiséget alakítanának ki számukra, ahol a jég nélküli edzéseket tarthatnák. Felmerült egy fallabda pálya telepítésének ötlete, és szóba jöhet az is, hogy egy oktatómedencét építenek a kilencszer-kilenc méteres épületben.

Letölthető kép-és hanganyagok + szinkron : http://www.miskolcivsz.hu/letoltes

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek