2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

amerikai elnökválasztás: kit érdekel?

Miközben a közvélemény-kutatók egyre másra ontják ránk a legfrissebb adatokat az amerikai elnökválasztás lehetséges kimeneteléről, úgy tűnik, a piacokat egyelőre hidegen hagyja a Clinton-Trump párharc. A látható érdektelenség mögött vajon az áll, hogy a piacok már hozzászoktak a kockázatokhoz, vagy a Brexithez hasonlóan a befektetők alulárazzák a kisebb valószínűségű eredmény bekövetkeztét? – teszik fel a kérdést a K&H Alapkezelő szakemberei.

„Befektetőként leginkább a gazdasági adatokra, folyamatokra koncentrálunk, de ne felejtsünk el: a piacok hangulatát, a befektetők kockázatvállalási kedvét, ezen keresztül pedig a tényleges gazdasági folyamatokat is nagyban befolyásolja a politika. A brit népszavazást követően az idei év legnagyobb politikai eseménye az amerikai elnökválasztás, láthatóan még sincs komolyabb hatással a piacokra. A piac, egészen pontosan az S&P500 várt ingadozását mutató – félelemindexként is ismert – VIX-index kifejezetten alacsony értéken áll, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a befektetők nem izgulnak túlzottan az elnökválasztás kimenetelén” – mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Habár a két legesélyesebb elnökjelölt gazdaságpolitikai elképzelései között nem is lehetne nagyobb ellentét, ha megnézzük az index mozgását, jól látható, hogy a renminbi tavalyi leértékelése, majd a kínai gazdaság lassulásáról szóló év eleji hírek sokkal nagyobb félelmet keltettek a befektetők körében, mint a közelgő amerikai elnökválasztás. Sőt, jelenleg kifejezetten nyugodtnak mondahatóak a befektetők, miközben a fejlett részvénypiacok a korábbi csúcsok közelében vannak.

vihar előtti csend?

Azt már a Brexit esetében jól láthattuk, hogy a számtalan kutatás ellenére sem mondható meg előre pontosan egy választás eredménye, a „váratlan”, egészen pontosan kevésbé valószínű esemény bekövetkezte pedig erőteljesen meg tudja mozgatni a piacokat. Jelen esetben Trump a „fekete hattyú”, akinek nyerési esélyei ugyan kisebbek, mégsem zárható ki, hogy ő lesz az új amerikai elnök. Az eddigi retorika alapján arra lehet számítani, hogy Trump győzelme esetén a kereskedelem, a külpolitika és a biztonságpolitika vehet új irányt, miközben már maga a bizonytalanság is rossz hatással van a piacokra. „A befektetők nyugalma azonban mégsem látszólagos, hiszen az elmúlt hónapokban a nagy jegybankok megmutatták, hogy a piac mögött állnak, és folytatják támogató politikájukat, amire jó példa az amerikai jegybank egyre húzódó kamatemelése is” – mondta el a Kovács Mátyás.

„Trump esetleges győzelme esetén nagy valószínűséggel egy darabig a kockázatkerülés határozná meg a befektetők hangulatát: a menekülő eszközök, mint például az arany erősödhetne, miközben a részvénypiacok délnek vehetnék az irányt. A kockázatok ellenére befektetőként továbbra sem szabad, hogy egyedi események befolyásolják, extrém esetben akár meg is határozzák befektetési stratégiánkat, döntéseinket. Éppen az ilyen izgalmasabb időszakokban van arra leginkább szükség, hogy a pillanatnyi kép „mögé” nézzünk, és közép-, hosszú távra érdemes koncentrálni. Hiszen aki pánikol, az könnyen veszíthet egy átmeneti hullám idején” – hívta fel a figyelmet a befektetési szakember.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek