2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A sport fellegvára tovább épül

Műfüves pálya, kondi terem, szauna, szolárium, multifunkcionális jégpálya, Sportmúzeum, Sportcsillagok fala, Mini Hotel, sorolja dr. Szatmáry – Antal Tamás a fejlesztéseket, – amikor azt kérem tőle, hogy szedjük sorba mi minden valósult meg az alatt a röpke három éve alatt, amióta Ő a Miskolc Városi Szabadidőközpont, közismertebb nevén Sportcsarnok igazgatója.

– Arra törekedtem, hogy az eredeti sport funkció olyan módon bővüljön, hogy ma egy teljes család számára egész napi elfoglaltságot nyújthasson a ház, a nagymamától, az unokáig. Tehát ne csupán a sport miatt, hanem a szabadidő eltöltésére is ide jöjjenek az emberek. A beruházásokkal további fejlesztésekkel  is ezt célozzuk meg.

Sokan mondják, hogy nem helyes, ha a Sportcsarnokban hatalmas koncerteket szerveznek, mert az valahogy nem odaillő funkció, és nagy károkat okozhatnak a tomboló fiatalok. Ön nem így gondolja?

– Persze ez igaz, de egyfajta kényszerhelyzetben vagyunk. Elsősorban a városban nincs más lehetőség, hogy zárt térben ekkora rendezvények lehessenek. Másodsorban az ilyen bevételekből tudjuk azt biztosítani, hogy a sportegyesületek rezsiköltségen edzhetnek az edzőtermekben, és használhatják a házat. A nagy rendezvényekből van a plusz bevétel. Mert azért azt nem szabad elfelejteni, hogy itt működik 11 egyesület, négy a Jég-, hét pedig a Sportcsarnokban.

– Ha már a finanszírozásnál tartunk, mennyiből kell gazdálkodnia egy évben?

Háromszázmillió az éves költségvetésünk, amelynek egyharmadát nekünk kell kitermelni. Nem akarok panaszkodni, de azért a mai energiaköltségek mellett ez nem egyszerű feladat.

– Miből fejlesztenek?

Pályázunk, pályázunk, pályázunk, s sok mindent saját erőből is megcsinálunk

Azt mondta beszélgetésünk elején, hogy a további fejlesztések is a szabadidős tevékenységet erősítik. Melyek lesznek ezek?

A szabadtéri öltözőt belül már felújítottuk, tavasszal szeretnénk befejezni. A hátsó jégpálya felé, amelyet multifunkcionálissá tettünk,  jó lenne egy tető, mert akkor kitolhatnánk az idényt. Van a Sportcsarnok mögött egy régi gépházunk, ami most tároló, de valamikor ezt jól megépítették, no ebből kellene építenünk egy éttermet, bővíteni a szálláslehetőséget, lehetne ott egy fallabda pálya. Ezt úgy gondoltam, hogy magánvállalkozók bevonásával fogjuk megoldani. Magyarán aki bérli majd, építse is át a funkciónak megfelelően.

Terv az van elég, pedig úgy tudom, hogy gazdag programmal is várják mindemellett a közönséget.

Persze. ettől az élet nem állhat meg. A december és a január a teremfociról szól a házban. Februárban a DVTK 100 éves lesz, a kezdő kiemelt program február 6-án itt zajlik majd. Valentin napon a szokásos nagy koncertnek adunk helyet. Márciusban jön a Nemzetközi Szinkron Korcsolya bajnokság, és a Nemzetközi Fodrászverseny és kiállítás, áprilisra pedig a férfi röplabda junior Európa Bajnokság selejtezőjének keretében hat ország csapatait várjuk majd, ha sikerül a rendezésre kiírt pályázatunk, amelyet december 15 –én döntenek el.

Munkája eddig is a sporthoz kapcsolódott, de utolsó munkahelyén a szikszói önkormányzatnál, mint referens inkább a másik oldalon ült. Eltelt három év. Hogy látja? Nem bánta meg, hogy ott hagyta a korábbi nyugalmas állását?

Úgy szoktam fogalmazni, hogy azt tudtam, ezt meg szeretem csinálni. Egy percig sem bántam meg a döntést, hiszen ennek a létesítménynek a működtetése fantasztikus kihívásokat hordoz nap, mint nap.

 

 

Kép és szöveg: Orosz B. Erika

 

Ünnepi díszben a csarnok

 

A multifunciós műanyag pálya

 

Jégcsarnok

 

Mini Hotel

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek