2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
A pápánál járt a DVTK edzője

A pápánál járt a DVTK edzője

A pápánál járt a DVTK edzőjeA magyar cigány válogatott edzőjeként a Vatikánban járt Földesi Károly, a DVTK trénere márciusban, akit a pápa is fogadott.

Az európai roma lakosság társadalmi beilleszkedéséről zajlott március elején egy kétnapos tanácskozás Rómában. A rendezvény kulturális vendége a Rajkó-zenekar volt, amely az olasz főváros egyik legszebb templomában, a Tevere folyó melletti Santa Maria in Trastevere bazilikában lépett fel, majd másnap a magyar cigány labdarúgó válogatott mérte össze erejét a pápa védelmét ellátó katonai alakulat fociválogatottjával, a Svájci Gárda csapatával. Annak ellenére, hogy a testőrök csapata komoly játékerőt képvisel, hiszen az olasz 6. osztályban szerepelnek, a cigány válogatott nyert 23:3 arányban. A roma focisták legjobbjai 18 éve edzenek együtt, hivatalosan pedig 1995-ben jött létre a magyar cigány futballválogatott Balassagyarmaton. Eddig 107 meccset játszottak, javarészt korosztályos nemzeti válogatottak ellen, ebből 105-öt megnyertek.

A kint tartózkodás során a pápa fogadta a Rajkó-zenekart és magyar cigány labdarúgó válogatottat is, amely felejthetetlen élmény volt valamennyijük számára. Így volt ezzel Földesi Károly is, a válogatott edzője, aki a DVTK NB III-as éllovas tartalék csapatának is trénere. Őt kérdeztem a mérkőzésről, és a pápával való találkozásról:

„Nagyon nagy élmény volt a számunkra a három napos út. Ezúton is köszönöm a csapat nevében Balassa János vatikáni nagykövet úrnak, és az ottani magyar püspöknek, hogy lehetőséget kaptunk a mérkőzésre és a pápa őszentségével való találkozásra. Mindkettő örök emlék lesz mindenkinek. A Svájci Gárda ellen játszottunk egy mérkőzést, és nyertünk 23:3 arányban. Nem rossz csapat a testőröké, de látszik, hogy nem a labdarúgás a főfoglalkozásuk. Másnap pedig audenciát tartott XVI. Benedek pápa, ahol 6500 ember vett részt és találkozhatott a csapat a Szentatyával, valamint Mezei István, a cigány válogatott menedzser igazgatója, felesége és jómagam kezet is foghattunk vele, valamint kicsit beszélgettünk.”

–  Sajó –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…