2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • A nyugdíjasok 46.000 órát töltöttek mozgással

A nyugdíjasok 46.000 órát töltöttek mozgással

Az Észak-keleti régiókban élők gyűjtötték a legtöbb órát!

Több, mint 46 ezer órát mozogtak a magyar idősek a Szenior-mozgásprogram 10.000 órás kihívásának keretében. A régiók közötti versenyt egyértelműen az észak-keleti régiók nyerték meg, ebben a térségben élő nyugdíjasok teljesítették az óraszámok negyedét.

Mint ismeretes a Nyugdíjasok Országos Szövetsége idén indította útjára a Szenior-mozgásprogram 10.000 órás kihívását, amelynek célja az volt, hogy minél több nyugdíjast megmozgassanak, ugyanis a NYOSZ hosszú ideje fontosnak tartja az idősebb korosztály mozgásra való motiválását. A rendszeres fizikai aktivitás a kulcsa az 60 év felettieket 80%-ban érintő mozgásszervi problémák megelőzésének és karbantartásának, ráadásul a mozgással több időskori megbetegedés is megelőzhető lenne. A program keretében a NYOSZ a tagszervezetei bevonásával vállalta, hogy idén legalább 10.000 órában megmozgatja a hazai szenior korosztályt, ehhez képest sikerült a célszámot megnégyszerezni. Az észak-keleti régiókban élők igen aktívnak bizonyultak, hiszen 13.463 órát mozogtak és összesen 3597 fő vett részt a sporteseményeken.
A Szenior-mozgásprogram országosan zajlott, így a főváros mellett számos vidéki városban és településen szerveztek valamilyen eseményt ennek keretében. Az észak-keleti megyék közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nyugdíjas szervezetek 5221 órában mozgatták meg tagjaikat, ezzel a régiójukban a legaktívabbnak bizonyultak. A Szenior-mozgásprogramban részt vettek a Heves Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége, Szolnok város szenior szervezetei, a Borsod megyei nyugdíjasok és Nyíregyháza térsége. Nagyon népszerűek voltak a különböző csapatversenyek (labdajátékok, foci, ügyességi versenyek), például Nyíregyháza mellett Nagykálló-Harangodon például a nyári hőséggel dacolva több száz szenior versenyzett egymással. De sokan kirándultak és sétáltak az óragyűjtés keretében, több helyen pedig a kerékpár és az úszás volt a legnépszerűbb mozgásforma. A térségből egyébként a hevesiek mozogtak a legtöbbet, fejenként 4 órát töltöttek valamilyen sporttevékenységgel. Ez pont a duplája az országos átlagnak, ami 2 óra volt. Országos szinten egyébként az Olajág otthonok voltak a legaktívabbak, ők 6000 órát gyűjtöttek össze és 2648 nyugdíjast vontak be.
Ezzel kapcsolatban Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnökasszonya elmondta: „Hihetetlen boldogok vagyunk, hogy ilyen nagy sikert aratott tagjaink körében a Szenior-mozgásprogram és nagyon büszkék vagyunk az észak-keleti megyék nyugdíjas egyesületeire, akiknek nagyon sok embert sikerült megmozgatni. Az országos versenyt egyértelműen ez a térség nyerte, hiszen ők egyedül túlteljesítették az országos szinten vállalt 10.000 órát. Már a múltban is különös figyelmet fordítottunk arra, hogy lehetőségeinkhez mérten támogassuk tagszervezeteink helyi sportkezdeményezéseit, de idén szervezett kereteket biztosítottunk ennek. Először nem is gondoltuk, hogy ilyen sikere lesz a mozgásprogramnak, és a vállalt óraszám négyszeresét sikerül összegyűjtenünk országos szinten. Már most látjuk, hogy ezt a kezdeményezést meg kell nyitnunk a magánemberek és a tőlünk független egyéb szenior szervezetek számára is, hiszen rengeteg egyesület, tánc- és sportcsoport érdeklődött a csatlakozás lehetősége felől, illetve sok egyedül élő magánember is szeretett volna bekapcsolódni a mozgásprogramba. Mi eddig őket a lakóhelyükhöz közeli tagszervezeteinkhez irányítottuk, de érdemes lenne a jövőben erre hatékonyabb és jobb megoldást találni. Ha valaki mozogni szeretne és ezzel órákat gyűjteni, legyen meg rá a lehetősége.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek