2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

2 in 1: Rallycross és drift egy katlanban

Hell Energy Magyar Profi Drift Bajnokság II. forduló
Ha Pünkösd, akkor Máriapócs, ha Máriapócs, akkor rallycross és persze a sokak által imádott pünkösdi drift királyság. Külön-külön is igazi ínyenc csemege a benzingőz szerelmeseinek ez a két verseny, együtt azonban egy örök élmény marad…

A Hell Energy Magyar Profi Drift Bajnokság II. fordulójának versenyére ellátogató több ezer néző kapott mindent, mi szem-szájnak ingere: rallycrossban őrült tempót és izgalmas előzéseket, míg driftben a fizika törvényeinek ellentmondó hihetetlen szögeket és kilinccsel előre haladást. Mindkét sportág versenyzői mindent megtettek azért, hogy ez a hétvége a nézők és rajongók számára is felejthetetlen maradjon.

A drift bajnokság második fordulója a jól bevált Sierrával versenyző Zentai Attila és Temesvári Péter között zajlott. Zentai Attilának jobban feküdt a pálya, folyamatosan nagyobb szögeket vállalt, így ő jutott tovább a legjobb nyolc közé.

A délután második harcát a bitang erős füstokádó S14-gyel érkező Grózinger Zsolti és terepmintás BMW-kel induló Porkoláb Péter vívta. Grózinger Zsolti kegyetlenül űzte ellenfelét, aki a második körben beforgott, így a Helles pilóta jutott tovább.

Az erős nyomást a következő összecsapásban Sándor Ádám sem bírta, akit E500-ával Szabó Szilárd „Édesapa” oly módon megszorongatott, hogy a csatának az első kanyar gumifala vetett véget. A következő csata az egyetlen profi női drift pilóta, Szántó Niki és Smidéliusz Bálint között folyt, de Niki sokkal nagyobb szögeket vállalva könnyedén továbbjutott a legjobb négy közé.

Zalabai Zsolt és Szili Krisztián harcát is egy beforgás zárta rövidre: a mindig precízen versenyző Krisztián piruettje a legrosszabbkor jött… Más szempontból volt izgalmas a következő csata Szántó Niki és Tóth „Alapos” Géza között. A bírák többször nem engedték el a futamot a túl nagy távolság miatt. Az éles harcban már Niki bizonyult jobbnak, hiszen üldözöttként elnyúlt ellenfelétől, üldözőként pedig precízen lekövette Gézát.

Izgalmas csatát hozott a holland pilóta, Jasper Spaan és a narancsban pompázó Zalabai Zsolt futama. Zalabai Zsoltot még az sem zökkentette ki, hogy autója farával lekoccolta a falat. Pontosan versenyzett, de sajnos a holland ellen ez ma kevésnek bizonyult.

Mindenki „édesapája”, Szabó Szilárd imádja a lengyel drift versenyeket, így biztosan örült, hogy következő ellenfélként a lengyel pilótát, Jan Strażyńskit kapta. Hihetetlenül keményen harcoltak a fiúk egymás ellen, a lengyel pilóta végig szorosan követte Szilárdot, a terhelésváltások során nem tettem volna a kezem az autók közé… A legjobb négy közé a lengyel fiú került.

A füstokádó sárkánnyal versenyző Grózinger Zsolti következő ellenfele Zentai Attila volt. Grózit ma azonban senki sem állíthatta meg, bár minimális különbséggel, de ő jutott tovább. Szántó Nikinek az „Édesapát” kiütő lengyel fiúval kellett megküzdenie a döntőbe kerülésért. Niki bár nem tudott eltávolodni ellenfelétől, sokkal precízebben és nagyobb szögekben autózva teljesítette a pályát és jutott megérdemelten a döntő csatába.

Grózinger Zsoltinak sem volt könnyű ellenfele a döntőbe kerülésért vívott harcban. Jasper Spaant kellett legyűrnie, amit könnyedén teljesített. Spaan második körükben kicsit kiegyenesedett és le is szakadt üldözöttjéről, így ő már csak a bronz-harcban bízhatott.

A két külföldi profi pilóta, Jasper Spaan és Jan Strażyński nem kímélte egymást. Valamilyen érthetetlen okból a lengyel fiú nem fűzte teljesen végig a pályát, le is szakadt üldözöttjéről, így egyértelmű volt, hogy ki a jobb…

A mindenki által várt döntő csata sajnos elmaradt az egész nap precízen versenyző Szántó Nikolett és az őrült mátészalkai fiú, Grózinger Zsolti között, ugyanis a bemelegítő körben az S14 ékszíja megadta magát. A technikai szabályzat szerint a bemelegítő kör megkezdését követően már nem lehet szerelni, így Zsolti feladni kényszerült a versenyt.

A rallycrossért rajongók is megszerették a driftet, hiszen végig bíztatták friss kedvenceiket. Grózinger Zsolti autójára pedig méltán ragasztotta rá a nap folyamán a kommentátorok gyöngye, Zima az „überf*ckinghardcore” jelzőt. J

A Hell Energy Magyar Profi Drift Bajnokság II. fordulójának dobogója a következőképpen alakult:

1.       Szántó Nikolett

2.       Grózinger Zsolt

3.       Jasper Spaan

A máriapócsi futam díjátadóját követően mindkét fiú a győztest, Szántó Nikolettet dicsérte.

Jasper Spaan: „Niki egy nagyon kiegyensúlyozott, profi drifter, de minden magyar pilóta rettenetesen kemény ellenfél már.”

Grózinger Zsolt: „Niki nagyon pontosan ment mind tegnap, mind a mai nap folyamán, így szerettem volna megküzdeni vele. Sajnálom, hogy így alakult. Niki olyanokat ment, hogy az őrület.” J

Szántó Nikolett így nyilatkozott a díjak átvétele után: „Megéreztem, hogy dobogón fogok állni és azt is éreztem, hogy Grózinger Zsoltival lesz futamom. A top4-be kerülés után éreztem, hogy enyém lehet ez a nap.”

Bár most a döntő csata elmaradt, ezt bepótolhatják a versenyzők a következő versenyen Máriapócson. Találkozzunk újra 2013. július 6-7-én a RabócsiRingen, ahol a Kihívás napján bármelyik pilóta kihívhat bárkit, így garantált lesz az izgalom, az őrült tempó és a sok-sok kemény csata.

A jelszó továbbra is: Kilinccsel előre!

Jan Strażyński Jan Strażyński Jasper Spaa

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek