2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • 17 évesen a magyar labdarúgó válogatottban – az anyuka szemével

17 évesen a magyar labdarúgó válogatottban – az anyuka szemével

104 éve nem volt ilyen fiatal játékos a nemzeti együttesben – „A legfőbb erénye a tudatosság”, a 17 éves Vancsa Zalán édesanyja az egyik legfiatalabban pályára lépő válogatott labdarúgó játékos „titkáról”

 

 

 

40% tehetség, 60% kitartás, és sok-sok gyakorlás, tanulás – az édesanyja szerint ez a receptje a legfiatalabb magyar válogatott futballistának, az MTK-ból induló 17 éves Vancsa Zalánnak, aki az olasz válogatott ellen mutatkozhatott be a felnőttek között.

17 éves, jó tanuló, jól beszél angolul, szereti a focit. Ez a leírás sok kamasz fiúra ráillik. A különbség Vancsa Zalán esetében az, hogy nemcsak szereti a focit, de 17 évesen ő lett a 6. legfiatalabb labdarúgó az MTK történelmében, aki bemutatkozhatott a magyar válogatottban – ezzel ő az elmúlt 104 év legfiatalabb debütálója a nemzeti együttesben. A támadó jövőre már a világ egyik legjobb klubjának számító Manchester City fiókcsapatában fog játszani. A fiatal futballista büszke édesanyja, Vancsa Beáta szerint a sikerben az egyik legnagyobb „titok” a hétköznapi tudatosság.

„A foci játék, de olyan játék, amiben csak Magyarországon több százezer fiatal focista szeretne a legjobbak közé kerülni. Zalán nagyon tudatos volt mindig is, de nem csupán a futballban. Mindig jól akarta csinálni azt, amit éppen csinál, bár korán kijelölte már az útját. Ahogy ő szokta mondani: „Anya, én focizni szeretek a legjobban a világon!” – mondta el Zalán édesanyja, Beáta, aki korábban maga is sportolt. – Szerintem talán ez a hétköznapok során is jellemző tudatosság játszotta a legnagyobb szerepet abban, hogy ilyen fiatalon bekerülhetett a legjobbak közé. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy tegnapelőtt a válogatottban is bemutatkozhatott, de ha visszanézek az elmúlt 10-12 évre, leginkább arra vagyok büszke, hogy a kisfiam milyen komoly, kitartó és tudatos munkát végzett, hogy idáig jusson.”

Az édesanya szerint természetesen kell egyfajta született érzék, tehetség, ami nélkül nem lehet valaki igazán sikeres a futballban, de legalább ilyen fontos készség, ha úgy tetszik: tehetség a tudatosság is, ami nélkül nem lehet kiemelkedő eredményeket elérni. „Nem titok, nálunk a futball már-már családi hagyománynak számít, de nekünk, szülőknek soha nem az volt a célunk, hogy mindenáron profi focistát neveljük, hanem elsősorban az, hogy támogassuk őt abban, amit csinálni szeretne. A futball esetében ez azt jelentette, hogy ha ügyes és kitartó, akkor mindig a lehető legjobb helyen legyen a fejlődése szempontjából, ott edzhessen, ahol a legtöbbet tanulhat, és ahol figyelnek rá. Persze, ahogy egyre idősebb lett és kezdett kiütközni, hogy jó érzéke is van a játékhoz, egyre nagyobb hangsúlyt kapott a labdarúgás. Mindemellett anyaként nekem az is nagyon fontos volt, hogy a sport mellett az iskolai tanulás se maradjon el, legyen idő az érettségire, nyelvtanulásra. Ha úgy tetszik, mi abban voltunk tudatosak, hogy figyeltünk arra, hogy a legjobb háttérországot biztosítsuk neki” – mondta el Vancsa Beáta.

Tudatosan felkészíteni és tudatosan tervezni a jövőt

„Függetlenül attól, hogy valaki szereti-e a focit, leszögezhető: ha valaki a szakmájában a legjobbak közé tud kerülni, az nagy teljesítmény, és ha mindezt 17 évesen éri el, az még inkább figyelemre méltó – mondta el Székely Zsolt, az MTK Sándor Károly Labdarúgó Akadémiájának szakmai igazgatója.

Reméljük, hogy Zalán esetében ez csak a kezdet és szép karrier áll előtte, ami példa lehet nem csupán a focipalánták előtt, de minden fiatal számára üzenet, hogy megéri kitartóan dolgozni a célunkért.” A szakember szerint az akadémia és a klub dolga az, hogy tudatosan segítsen felépíteni egy fiatal tehetséget, hogy hosszútávon is egészséges, profi focistává váljanak, ez pedig nemcsak a fizikai és technikai képzésről, hanem iskoláról, mentális felkészítésről is szól.

17 éves és már 1 millió eurót ér a „jobb lába”

Zalán kis megszakítással 10 éves kora óta a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia, illetve az MTK Budapest labdarúgója. Alig 16 évesen a kék-fehér klubban mutatkozott be az OTP Bank Ligában, mindössze negyedik élvonalbeli mérkőzésén megszerezte első gólját is az NB I-ben. A kitartás, tehetség és tudatos nevelés együttesének eredményeként a játékos jövőre a Manchester Cityt is működtető City Football Group egyik legfontosabb nevelő klubjában folytathatja a pályafutását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek