2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • 1 millió forint sporteszköz-támogatás az Abaúj-hegyközi és a Bodrogközi kistérség oktatási intézményeinek

1 millió forint sporteszköz-támogatás az Abaúj-hegyközi és a Bodrogközi kistérség oktatási intézményeinek

 Az alsóberecki Berecz Károly Óvoda, a gönci Károlyi Gáspár Általános Iskola valamint a tiszakarádi Sánta Erzsébet Általános Iskola lettek a K&H a hátrányos helyzetűekért program sporteszköz-pályázatának Borsod-Abaúj-Zemplén megyei díjazottjai. A bank felajánlása nyomán a három intézmény együttesen több mint 1 millió forint értékű támogatásban részesül.

A felmérés 2012-es adatai alapján Magyarországon a legszegényebb 2 millió emberből 700 000 gyerek, a rászorulók pedig leginkább a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élnek.

A bank a legelmaradottabb térségekben élő gyermekek életminőségének javítására indította el 2014 őszén K&H a hátrányos helyzetűekért programját, és hirdette meg sporteszköz-pályázatát, amin a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség közül az Abaúj-hegyközi, a Bodrogközi és a Sellyei kistérség óvodái és általános iskolái pályázhattak sportszerekre és mozgáskoordinációt fejlesztő eszközökre.

„Ügyfeleink és partnereink jelzése alapján tavaly ősszel átfogó kezdeményezést jelentettünk be a rászorulók megsegítésére, amely átível a K&H eddigi támogatási területeinek mindegyikén, így a gyermekegészségügy, a sport, az előadó-művészet és a fiatalok oktatása területén is” – mondta Horváth Magyary Nóra, a bank kommunikációs ügyvezető igazgatója. „A K&H a hátrányos helyzetűekért program egyik eleme a sporteszköz-beszerzési pályázat is, amellyel a legelmaradottabb régiókban élő gyerekek fizikai jól-létéhez, egészség-prevenciójához, mozgáskoordinációjának fejlesztéséhez kívánunk hozzájárulni.”

A hátrányos helyzetű kistérségek településein általában az iskolaudvar, vagy az iskola tornaterme az egyetlen sportolásra alkalmas helyszín. Márpedig ezen gyerekek számára kiemelten fontos a délutáni sport, amely a közös időtöltés, szórakozás mellett hozzájárul testi, lelki fejlődésükhöz, egészségükhöz, és egyfajta kiemelkedési lehetőséget is jelent a tehetségesek számára.

A  sport-eszköz pályázati felhívásra összesen 25 pályázati anyag érkezett a három érintett kistérségből. A K&H a hátrányos helyzetűekért program szakmai tanácsadó testülete közülük választotta ki az öt nyertest, akik összességében közel 2 millió forint értékű sportszereket kapnak.

A nyertesek:
–    Berecz Károly Óvoda, Alsóberecki (Bodrogközi kistérség) – 93 820 Ft
–    Károlyi Gáspár Általános Iskola, Gönc (Abaúj-hegyközi kistérség) – 494 276 Ft
–    Sánta Erzsébet Általános Iskola, Tiszakarád (Bodrogközi kistérség) – 499 723 Ft
–    Kiss Géza Általános Iskola, Sellye (Sellyei kistérség) – 500 000 Ft
–    Kodolányi János Általános Iskola, Vajszló (Sellyei kistérség) – 408 390 Ft

„A bank 2010 óta kínál ügyfeleinek úgynevezett társadalmilag felelős alapot, amellyel az ökológiai és társadalmi kihívásokra kívánja felhívni a figyelmet. Tavaly ezt a hagyományunkat folytatva bocsátottuk ki a K&H mozdulj! tőkevédett alapot, amely világszintű, a sporteszközgyártásban érdekelt nagyvállalatok részvényeinek árfolyam-emelkedése után nyújt hozamot” – monda Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. „Az alap azonban nemcsak egy kedvező befektetés, hanem egyben része a K&H a hátrányos helyzetűekért programnak is, így az alap bevételéből 2 millió forintot adományozunk az ország hátrányos helyzetű térségeinek iskolái és óvodái számára, hogy ezek a fiatalok egészségesebb, teljes életet élhessenek.”

„Az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi és a Sellyei kistérség meghatározó jegye az aprófalvas jelleg, ahol a lakosság elvándorol vagy elöregedik. Az ott élők – köztük az iskolás gyerekek – sportolási és kikapcsolódási lehetőségei erősen korlátozottak” – mondta el Tibori Tímea, az MTA senior kutatója, a program külsős szakmai tanácsadója. „A sikeres pályázók arra vállalkoznak, hogy a helyi közösségek különböző korcsoportjai között a sportoláson keresztül aktív kapcsolatot teremtsenek, és ezzel hozzájáruljanak a helyi közösség tagjainak integrációjához. Reméljük, ez az elnyert sporteszközök segítségével sikerül is!”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…