2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Roszík Gábor és dr. Beer Miklós kapta Gödöllőn a Magyar Szabadságért Díjat

Huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a gödöllői Alsóparkban a Világfánál a Magyar Szabadság Napját arra emlékezve, hogy 1991. június 19-én 15 óra 1 perckor hagyta el Záhonynál az utolsó szovjet katona hazánk területét. Magyarország ezzel újra szabad, független állammá vált. 2001-től az Országgyűlés döntése alapján június 19-e nemzeti emléknap és június utolsó szombatja a Magyar Szabadság Napja. 1991 óta itt, Gödöllőn ezen a helyen, a Világfa előtt a magyar történelem egy-egy részletének felelevenítésével, a magyar kultúra értékeinek bemutatásával ünneplik a szabadságot.

A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester mondott beszédet,  Tánczos Katalin hajléktalan költő, Az én miatyánkom című versének felolvasása után. Ünnepi beszédében elmesélte a Világfa történetét, hangsúlyozva: „Egy biztos, ha nem építünk hidakat, akkor folytatódik a nemzet két részre szakadása. Ahhoz, hogy méltók legyünk azokhoz, akik a magyar történelem során mindenüket feláldozták a magyar szabadságért és függetlenségért, ahhoz, hogy a több mint ezeréves magyar történelem során oly sokszor megtépázott, sokszor szétesettnek tűnt magyarság gyönyörű értékeivel hosszútávon megmaradjon és versenyképesen tudjon lenni a mai kor kihívásainak, elengedhetetlen a köztünk lévő hidak újraépítése.”

Gödöllő polgármestere adta át a Magyar Szabadságért Díjat. Az elismerést idén Roszík Gábor, evangélikus lelkész, rendszerváltó politikus és dr. Beer Miklóst, a váci egyházmegye püspöke vehette át.

A Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben alapított díjat minden évben olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarság tudat, a magyar kultúra megőrzéséhez, továbbviteléhez. Munkájukkal példát mutatnak a magyar nemzetnek, a magyar népnek.

A Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriuma Roszík Gábor evangélikus lelkész részére életútja, az ország függetlenségéért, demokratikus átalakításáért tett tevékenysége elismeréséül ítélte oda a Magyar Szabadságért Díjat, dr. Beer Miklós Váci egyházmegye megyés püspökének pedig a keresztény értékrend képviseletéért és terjesztéséért, a szegények és oltalomra szoruló embereinek védelméért tett tevékenysége , személyes példamutató életútja elismeréséül adományozták a Díjat.

A díjak átadását követően az Urban Verbunk Kötéltánc című műsorát láthatták. A koreográfiát Tóth Judit és Moussa Ahmed készítette. A műsorban közreműködött Ádám Krisztián artistaművész. Az ünnepi programot hagyományosan tűzijáték zárta.
A rendezvényt a múlt évben Magyar Szabadságért Díjjal kitüntetett, az idén 100 esztendős dr. Bálint György, mindenki Bálint gazdája, valamint Gödöllő holland testvérvárosa Wageningen polgármestere, Geert van Rumund és a wageningeni delegáció tagjai is megtisztelték jelenlétükkel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek