2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját

Újabb szakaszához ért a Széchenyi lánchíd felújításának folyamata. Április 16-án, pénteken a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. átveszi a teljes munkaterületet. Ezzel egy időben a pesti oldalon lezárja a gyalogos-aluljárót, a budait ugyanakkor június közepéig nyitva tartja, és addig még a közúti forgalom is használhatja az átkelőt.

A munkaterület-átadás március 17-én a hídfők környezetével, valamint a gyalogosjárdákkal kezdődött. Azóta gyalog – egészen a felújítás 2023-as tervezett befejezéséig – nem lehet átkelni a Lánchídon. A kivitelező A-Híd Zrt. ezután a BKK kérésére felülvizsgálta a budai hídfőnél lévő aluljáró lezárásának az időpontját abból a célból, hogy a Clark Ádám téri területet – többek között a koronavírus-járvány miatt megnövekedett kerékpáros-forgalom miatt – minél tovább nyitva tartsa a gyalogosok és a kerékpárosok előtt. Ezért úgy határozott, hogy az április 16-i, teljes munkaterület-átvételkor csak a pesti hídfő gyalogos-aluljáróját zárja le, a budai oldalon várhatóan június közepéig biztosítja az átjárást.

A Lánchídon és környezetében addig tovább folytatódnak az előkészítő munkák. A napokban megkezdődik a függesztett állványzat építése, a felvonulási terület biztosítására pedig – a következő hetekben – fokozatosan lezárják a pesti buszparkoló területét.

Az autós forgalom elől június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok zavartalanul közlekednek rajta. A gyalogosjárdák lezárása miatt nem lehet átsétálni a hídon, így a BKK nappali és éjszakai autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A Lánchíd korszerűsítése változást hoz majd a fővárosban közlekedők életébe, emiatt a forgalomzárás és a felújítás részleteiről a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás. Cél, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon – a megszépült Lánchidat!

Forrás:BKK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek