2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Pest megyei hírek
  • »
  • Ismét a buszsávok szabálytalan használatát ellenőrizte a BKK és a BRFK háromnapos akciójában

Ismét a buszsávok szabálytalan használatát ellenőrizte a BKK és a BRFK háromnapos akciójában

„Elnézést, ez buszsáv? Nem vettem észre.” Ilyen, és ehhez hasonló kifogásokkal mentegették magukat azok az autósok, akiket a budapesti rendőrök állítottak meg a buszsávok szabálytalan használata miatt a december 7-étől 9-éig tartó ellenőrzés alatt.

A közösségi közlekedést, gyakran a teljes járműforgalmat akadályozzák, a szabályosan közlekedőket pedig érthetően bosszantják azok a járművezetők, akik a szabályokra fittyet hányva haladnak, vagy éppen parkolnak a buszsávokban. A Budapesti Közlekedési Központtal kötött stratégiai partnerség keretében az ilyen autósok kiszűrésére szervezett ellenőrzést 2020. december 7-étől 9-éig a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A háromnapos akcióban 158 közlekedővel szemben intézkedtek a rendőrök. A buszsáv jogosulatlan igénybe vétele miatt 115 intézkedést hajtottak végre: 104 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 3 közlekedővel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek, 8 alkalommal pedig figyelmeztettek. Egy buszmegállóban parkoló autót elszállítottak, – a tulajdonosnak a bírság mellett a szállítás és a tárolás költségeit is állnia kell. Egyéb szabálytalanságok miatt további 31 alkalommal helyszíni bírságot róttak ki, két szabálysértési feljelentést tettek, 7 esetben pedig közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök.

Sok autós próbálkozott különféle kifogásokkal mentegetni magát. Ezek voltak a leggyakoribbak:

„Be akartam sorolni, de nem engedett be a többi autós.”

„Egy címet keresek ezen a szakaszon. Tudnának segíteni?”

„Sürgősen találnom kell egy WC-t!”

„Éppen itt akartam lekanyarodni.”

„Elnézést, ez buszsáv? Nem vettem észre.”

„Soha nem követtem el semmilyen szabálytalanságot, igazán lehetnének elnézőek.”

„Bocsánat, nem vagyok idevalósi.”

„Na és? Ez is csak egy szabálysértés.”

A fővárosi autóbuszok számára kialakított, 80 kilométernél is hosszabb buszsáv a több mint 200 járat többségének, napi több százezer utasnak segít az akadálytalan közlekedésben és a gyorsabb eljutásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ennek érdekében továbbra is folyamatosan végzi az ellenőrzéseket a főváros főbb közútjain, a szabálytalanul közlekedőkkel szemben intézkednek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek