2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Példa az önkormányzatoknak a miskolci Részvételi Program

Példa az önkormányzatoknak a miskolci Részvételi Program

Ezt a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok versenyén elért első helyezés jelzi. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének megmérettetésén olyan önkormányzati módszerek mérettek meg, amelyek példaértékűek lehetnek más települések számára. A szakmai zsűri döntése alapján a miskolci Részvételi Program ilyen.

 

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata több éve elköteleződött a részvételi demokrácia mellett. Az önkormányzati és a hivatali működésbe Magyarországon újszerű ötlet volt részvételi elemeket bevonni: olyan módszereket, amelyek egyre inkább lehetőséget biztosítanak az állampolgárok számára, hogy becsatlakozzanak az életüket érintő döntések előkészítésébe.

 

Egy járatlan útra lépett ezzel a városvezetés, ami deklaráltan rengeteg tanulással van kikövezve – minden érintett számára. Ennek köszönhetően valósultak meg az olyan programok, mint a közösségi gyűlés, a Miskolci Ötletmaraton, a részvételi költségvetés, a közösségi tervezések vagy a Városi Estek.

 

Ezt a szakmai munkát ismerte most el a mintegy háromévtizedes múltra visszatekintő Települési Önkormányzatok Szövetsége. „Miskolc városvezetése számára a Részvételi Program elköteleződés egy olyan szemlélet mellett, ami számunkra nem kérdés, hogy a XXI. században az önkormányzatiságot át kell járja” – magyarázta Varga Andrea alpolgármester, hogy miért nevezték be a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok versenyére a programot.

 

A városvezető hozzátette, hogy meg akarták mutatni a többi önkormányzat számára, Miskolc hol tart ebben a folyamatban, illetve inspirálni kívánták azokat a településeket, akik nyitottak a részvételi demokrácia módszerére.

 

Az elért első hellyel kapcsolatban Varga Andrea elmondta, hogy büszkeség a városvezetés számára a többi önkormányzat szakmai elismerése, emellett az eredmény egy megerősítés is arról, jó úton jár Miskolc, hogy visszaadja az önkormányzatiságnak az ÖN-kormányzási jellegét.

 

A leszakadó városrészek integrációja terén kifejtett tevékenységével már tavaly is nevezett Miskolc a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok versenyére, akkor dobogós helyezést ért el a város egyik módszere.

 

Idén a társadalmi részvétel kategóriájában nevezett a város. Az első bírálati kör után a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének szakemberei helyszíni szemlét tartottak a továbbjutó településeken – köztük Miskolcon, ahol személyesen is megismerték a program elemeit. A február 8-án Gödöllőn megtartott döntőbe kategóriánként 3 jó gyakorlat jutott be.

 

Itt prezentációjában Kovács Kamilla civil részvételi referens ismertette a miskolci Részvételi Programot, egyebek mellett bemutatott egy rövid összefoglaló videót (https://youtu.be/fuW83i4ZLhM). „Nehéz volt a feladat, mert a mi Részvételi Programunk több elemből áll össze. Mások egy-egy módszerre koncentráltak, mi azonban úgy gondoljuk, hogy maga a szemlélet a jó gyakorlat, ami átjárja azt a sok módszert, amelyeket kipróbáltunk a részvételiség jegyében” – írta körül prezentációja lényegét Kovács Kamilla.

 

A helyezés elsősorban presztízsértékű szakmai elismerés mind a miskolciak, mind pedig a városvezetés számára, hiszen azt jelenti, hogy a megyeszékhelyen olyan folyamatok zajlanak, amelyeket érdemes követendő példaként állítani más települések önkormányzata elé.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek