2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Öt percig volt milliomos

Egy taktaharkányi sértett az online piactéren használt ruhákat hirdetett, majd – miután a csaló a banki adatait megszerezte – a számlájára 5 percre közel 6 millió forint utalás érkezett. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság ismeretlen tettessel szemben. Egy taktaharkányi fiú egy közösségi oldal piacterén használt ruhaneműket kívánt értékesíteni. A hirdetésre jelentkező vevő elkérte az eladó ímélcímét, majd erre egy levelet kapott egy futárszolgálattól, és kérték a vásárlás megerősítését, hogy a ruhák ellenértékét ki tudják fizetni. A sértett a levélben lévő linkre kattintva megadta az internetbanki adatait, majd az sms-ben érkező kódokat is. Pár napon belül közel 6 millió forint érkezett a fiú bankszámlájára, amely 5 perc után eltűnt onnan az 5 ezer forintjával együtt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait, illetve tranzakciós jóváhagyó kódjait!
  • Internetes eladás vagy vásárlás során, ha lehet, válasszon személyes átadási, illetve átvételi módot!
  • Amennyiben áldozattá vált, azonnal, késedelem nélkül értesítse számlavezető bankját, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Elindult a dohány-kontroll
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a…

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…