2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Nemzetközi sajtótájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságon

Nemzetközi sajtótájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságon

A sajtótájékoztatón az ügy részleteiről a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály vezetője, dr. Bodnár Gábor r. alezredes, továbbá Pocsai Zsolt r. alezredes bűnügyi osztályvezető-helyettes, illetve Boczán József r. őrnagy, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztály vezetője, valamint Lance Rollins, az FBI helyettes jogi attaséja, az FBI-NNI Nemzetközi Egység összekötőtisztje adott információkat.

dr. Bodnár Gábor elmondta, hogy felfegyverkezve elkövetett rablás megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 2022. január 23-án, Miskolcon történt bűncselekmény ügyében. Az elkövetők a Glanzer Miksa utcában található egyik családi házba behatoltak – maszkban, illetve rendőrnek kiadva magukat – házkutatást színleltek, és az ingatlan használóját bezárták a fürdőszobába.  A házból csaknem 20.000 eurót, órákat, mobiltelefont, illatszereket tulajdonítottak el.

A miskolci nyomozók sikeres adatgyűjtésének eredményeként az egyik elkövetőt – a 32 éves tiszalúci férfit – öt napon belül elfogták, gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették.

A rendőrök a másik elkövetőt – a 31 éves miskolci férfit – is beazonosították a későbbiek során, majd – mivel szökésben volt – elfogatóparancsot bocsájtottak ki ellene. A nyomozás adatai szerint a rabló az Amerikai Egyesült Államokba távozott, ahol az FBI elfogta, majd 2023. február 28-án Magyarországra szállította, és a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a miskolci rendőröknek átadta. A nyomozók ezek után gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a férfit. A két elkövetőt a bíróság le is tartóztatta.

Boczán József r. őrnagy első körben arról adott tájékoztatást, hogy osztályuk fő feladata a nemzetközi és hazai elfogatóparancs hatálya alatt álló személyek felkutatása és elfogása, a külföldi hatóságoktól e tárgyban érkező megkeresések teljesítése, míg tevékenységi körükbe tartozik továbbá a belföldi és külföldi társszervekkel való kapcsolattartás, valamint a célkörözési területen működő nemzetközi szervezetek munkájában való részvétel. Utóbbi esetében a célkörözési egységek európai hálózatán, vagyis az ENFAST-on, illetve a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központon keresztül tarják a munkakapcsolatot, de külföldre, illetve hazánkba telepített összekötőtisztek is folyamatosan segítik a munkájukat.

Kihangsúlyozta, hogy tavaly kiemelkedő számú, 32 magyar elfogatóparanccsal érintett személyt sikerült elfogniuk külföldi országokban. Míg a magyar körözöttek letartóztatására legnagyobb számban Németországban és az Egyesült Királyságban került sor, de számos európai ország (Hollandia, Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Bulgária, Görögország, Svédország, Ausztria) mellett sikeres kézrekerítések történtek az Amerikai Egyesült Államokban és Kolumbiában is. Ahogy elmondta, a különböző szövetségi szervek közül kiemelkedő az FBI szerepe. A KR NNI célja a továbbiakban is az, hogy a nemzetközi kapcsolatokat erősítse, különösen az amerikai kollégákkal.

Arról már Lance Rollins beszélt, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztályánál 2000 óta működik egy FBI-NNI Nemzetközi Egység, amit a Magyar Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya hozott létre. Az együttműködésre vonatkozó paktum 23 éve a szervezett bűnözés megelőzésére és visszaszorítására vonatkozó információk cseréjét deklarálta. Ennek keretében helyettes jogi attasé beosztásban jelenleg két fő különleges ügynök és egy elemző teljesít szolgálatot hazánkban, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségén. Az itt dolgozó FBI ügynökök napi kapcsolatban állnak az FBI-NNI Egység magyar nyomozóival, s megosztva dolgoznak az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségén és a KR NNI Labanc úti főépületében, ahol saját munkaállomásokkal is rendelkeznek.

Mint elhangzott, az egység feladata a szervezett bűnözői csoportokkal szembeni hatékony fellépés biztosítása, tovább a magyar és amerikai vonatkozású bűnügyek elősegítése, így különösen: a körözött személyek elfogása, jogsegélyek teljesítése, a két ország adatbázisaiból történő kölcsönös ellenőrzések végrehajtása, sértettek és gyanúsítottak felkutatása hazánkban, az Amerikai Egyesült Államokban, illetve akár harmadik országban. Ezen túl az egység koordinálja a magyar rendvédelmi szervek és az amerikai bűnüldöző szervek közötti információcserét is.

Az ilyen országokon átívelő ügyekben pedig – mint ami a mostani is volt – a Célkörözési Osztály kapcsolattartóként jár el a körözést folytató magyar rendőri szerv, jelen esetben a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőrfőkapitányság és a megkeresett külföldi társszerv, az FBI között annak érdekében, hogy a körözöttek hollétére vonatkozó információk közvetítése mellett az országspecifikusan felmerülő jogi kérdések is tisztázásra kerüljenek.

Jelen ügyben a borsodi nyomozók alapos felderítő és elemző munkát végeztek, melynek eredményeképpen sikerült megállapítani a körözött személy feltételezett amerikai tartózkodási helyét, majd tavaly decemberben a budapesti FBI Attasé Iroda közreműködésével az FBI New York-i irodája beazonosította és letartóztatta V. Gábort. A férfi elfogásában jelentős szerepet játszottak a KR NNI Célkörözési Osztály által rendelkezésre bocsátott adatok, amely alapján a körözött férfit New York, Brooklyn városrészében sikerült elfogni. A felkutatásában és letartóztatásban részt vett az Amerikai Egyesült Államok több szerve is köztük, az amerikai Belbiztonsági Hivatal (Homeland Security) és az Idegenrendészeti Szolgálat (Immigration and Customs Enforcement), tekintve, hogy V.Gábor illegálisan tartózkodott az USA-ban. Mivel a férfi elfogásakor együttműködött az amerikai hatóságokkal, és önként elhagyta az államok területét rendőri kísérettel, így elkerülte a bevándorlási hivatal eljárását.

A KR NNI célkörözési osztályvezetője a sajtótájékoztatót azzal a gondolattal zárta, hogy üzenetértékűnek tartják a távoli országokban bujkáló, hosszabb ideje szökésben lévő magyar körözöttek felé, hogy a magyar rendőrség és külföldi partnerei soha nem adják fel az elfogásukra irányuló erőfeszítéseket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek