2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Négyből hárman támogatják az egyszer használatos műanyagok betiltását

Négyből hárman támogatják az egyszer használatos műanyagok betiltását

32 éve ünnepeljük idehaza a Föld Napját

Hazánkban 1990 óta minden évben április 22-én ünnepeljük meg a Föld Napját. Az idei évben ennek a napnak különös jelentőséget ad az, hogy több mint egy hónappal ezelőtt fontos döntést hoztak a világ országai. Az ENSZ környezetvédelmi találkozóján, Nairobiban ugyanis 173 ország döntött úgy, hogy megkezdi az egyszerhasználatos műanyagok visszaszorítását.

 

A Kenya fővárosában tartott találkozó résztvevői abban állapodtak meg, hogy megkezdik egy olyan globális környezetvédelmi egyezmény kidolgozását, amely egységes szabályozást ír elő a műanyagok teljes életciklusára – tehát a gyártástól egészen a hulladékkezelésig – vonatkozóan. A nemzetközi megállapodás célja, hogy az egyszerhasználatos műanyagokat gyorsan és radikálisan kiszorítsák a globális felhasználásból továbbá, hogy megakadályozzák a tengeri élőhelyek pusztulását, a táplálékláncok szennyezését, valamint egy egyre súlyosabb környezeti válság kialakulását.

 

A SodaStream üdvözli, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése ütemtervet dolgozott ki egy globális műanyagegyezmény elfogadására, amely hasonló jelentőségű lehet, mint 2016-ban aláírt Párizsi Klímaegyezmény. „Az egyszerhasználatos műanyaghulladék csökkentésére már csak azért is szükség van, mert a helyzet egyre drámaibb a Föld élővilágára nézve. Az óceánokba minden évben 12-13 millió tonnányi egyszerhasználatos műanyag kerül, amelyek aztán később gigantikus méretű szemétszigetek képeznek” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina termékmenedzser. Hozzátette: ez a probléma az egész bolygót érinti, hiszen ma már az Antarktiszon éppúgy megtalálhatók a mikroműanyagok, mint az Alpokban.

 

A probléma hátterében az egyszerhasználatos műanyagok, így például műanyagtányérok, szatyrok, PET-palackok, műanyag evőeszközök túlzott használata áll. Az ENSZ adatai szerint a világon percenként egymillió műanyagpalackos üdítőt adnak el, amelyeknek csak nagyon kis százalékát hasznosítják újra. A PET-palackok becsült lebomlási ideje 450, míg a műanyagszatyroké 20 év. Becslések szerint az egyszerhasználatos műanyagok évente 100 ezer tengeri élőlény idő előtti halálát okozzák. Ráadásul az eldobható műanyagok gyártásához évente mintegy 17 millió hordónyi olajra van szükség. „A globális műanyagszennyezésre a tudósok már évekkel ezelőtt is megpróbálták felhívni a figyelmet. 2018-ban például a Föld Napjával kapcsolatban kiemelt fókuszban volt a tengeri és óceáni műanyagszennyezés megállítása” – hívta fel a figyelmet a SodaStream termékmenedzsere.

 

Fontos hozzátenni, hogy az Ipsos nemzetközi kutatása1 szerint a döntéshozók nyílt kapukat döngetnek, ha az egyszerhasználatos műanyagok betiltásáról van szó. A 28 országban, mintegy 20 ezer ember megkérdezésével végzett felmérésben a válaszadók 71 százaléka támogatta az eldobható műanyagok végleges betiltását. Ez azt jelenti, hogy négyből három ember a teljes betiltás mellett van. Még ennél is többen, a részt vevők 82 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szívesebben választ olyan termékeket, amelyek kevesebb műanyagcsomagolást tartalmaznak.

 

A SodaStream Föld Napja alkalmából megerősítette azon elkötelezettségét, hogy 2025-re 78 milliárd egyszerhasználatos műanyagpalacktól óvja meg a bolygót.

 

 

Forrás:

1 – https://www.reuters.com/business/environment/75-people-want-single-use-plastics-banned-global-survey-finds-2022-02-22/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek