2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Magyar találmányt kap ajándékba a pápa

A rezidenciáján kezelheti tovább magát az egyedülálló lézertechnológiával a szentatya

Egy év után nemrég többek között egy speciális lágylézer technológiának köszönhetően állhatott fel a kerekesszékből Ferenc pápa. A szentatyának súlyos ízületi kopás és az ezzel járó gyulladás miatt akadtak gondjai a mozgással, amit kórházban kezeltek lágylézerrel, ám egy magyar kutató-fejlesztő cégnek köszönhetően a pápa immár a saját rezidenciáján folytathatja a kezelést.

A lágylézerek orvosi alkalmazását az 1970-es években kezdte el fejleszteni Dr. Mester Endre és Dr. Rózsa Károly, mára pedig igazi hungarikummá nőtte ki magát az a találmány, amit az évek során tökéletesítettek.

„A lágylézert régóta alkalmazzák a gyógyításban, ám sokáig problémát okozott a használatánál, hogy a lézerfény nagyon veszélyes a szemre. Dr. Mester Endre és édesapám, Dr. Rózsa Károly azonban az évekig tartó kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően sikeresen kiküszöbölte ezt a problémát. 2012 óta gyártunk olyan lágylézer-készülékeket, amelyek otthon is biztonsággal alkalmazhatóak, ebből visz most Dr. Mester Endre fia, Dr. Mester Ádám egy készüléket a szentatyának” – tájékoztatott a kutató-fejlesztő cég tulajdonosa, Rózsa Tamás villamosmérnök.

Ha nem megoldás a műtét, sokat segíthet a terápia

Rózsa Tamás arra is kitért, hogy a lágylézer-terápia rengeteget segít az olyan mozgásszervi problémák enyhítésében, mint amellyel a pápa is küzd.

„Sok porckopással küzdő betegnek, főleg, ha valamilyen társ betegsége is van, nem megoldás a műtét, mert nem végezhetik el az operációt a kockázatok miatt. Ezekben az esetekben kulcsfontosságú, hogy hosszútávon is biztonságosan alkalmazható módszerrel csökkentsék a fájdalmukat, ebben nyújt segítséget ez a lézertechnika. Sajnos ez a betegség magától nem gyógyul meg és a pápa esetében is valószínűleg az volt a cél, hogy minél kevesebb legyen a fájdalom és a mozgás se okozzon problémát” – tette hozzá a szakember.

A sejtek szintjén hat

A lágylézer technológia azért egyedülálló, mert a sejtek szintjén hat, emiatt számos egészségügyi problémára jelenthet hatékony megoldást.

„Dr. Mester Endre a lágylézert először a cukorbetegek lábszárfekélyére alkalmazta nagy hatékonysággal, és ezen a területen ma is csodás eredményeket lehet elérni ezzel a kezelési módszerrel. De ugyanígy az egyes bőrproblémák, felfekvések vagy épp a fogászati gyulladások, fájdalmak kezelésének terén is hihetetlenül hatékony, nem beszélve a mozgásszervi problémákról. Számos élvonalbeli sportoló sérülésből való felépülését könnyítette és gyorsította már meg a lágylézer technológia.

Meglepetés lesz a pápának

A pápa magyarországi látogatása alkalmával fogadja Dr. Mester Ádámot, aki a cég egyik csúcstechnológiás készülékét viszi ajándékba a szentatyának.

„Ez az az eszköz, ami az élvonalbeli sportolók kezelésében is nagyon fontos szerepet játszik egy-egy sportsérülés után. A Safe Laser technológiás eszköz előnye, hogy otthon is lehet alkalmazni, míg egy kórházi lézeres kezelésre jó esetben is 5-6 hetet kell várni. A mozgásszervi sérüléseknél nagyon fontos, hogy a kezelés időben elkezdődjön és a javuló állapot fenntartásához rendszeres kezelések szükségesek, ezért Ferenc pápa esetében is nagy könnyebbség lehet, hogy nem kell a kórházba látogatnia a kezelésekre. Ha jól tudom egyébként, a pápa nem tud az ajándékról, a készülék meglepetés lesz majd a számára” – tette hozzá Rózsa Tamás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…