2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Le lehet-e kapcsolni az utcai közvilágítást?

Le lehet-e kapcsolni az utcai közvilágítást?

Több település önkormányzata gondolkodik azon, hogy energiatakarékossági okokból a közvilágítást az éjszaka egy részében lekapcsolja.

Komlón például a városvezetés az éjszaka egy részében lekapcsoltatná a közvilágítást, amit fizikailag nagyon egyszerű megtenni és ezzel egyidejűleg kijárási tilalmat vezetne be. Ezzel kapcsolatban több probléma is felmerül.

Jogi segítőnk arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi jogi környezetben nincs olyan törvény amely előírná, hogy a közvilágítást kötelező lenne fenntartani. A szabályozás hiányos, bár a meglévő szabvány szigorú, viszont nem kötelező érvényű. A felelősség az önkormányzatokat terheli bárminemű következményért, például a rosszul vagy sehogy meg nem világított közterületen történt balesetért, de erkölcsileg a bűncselekményekért is. Nyilván az utóbbit  akarja Komló testülete elkerülni, amikor kijárási tilalmon gondolkodik.

 

Azonban a fő akadály az, hogy az önkormányzat sehol sem rendelhet el kijárási tilalmat, ez nem az ő hatásköre. Minimum belügyminiszteri engedély kellene hozzá, bár ilyenre még Magyarországon nem volt példa. Más az, ha van egy katasztrófa, vagy valamilyen elháríthatatlan akadály. De gazdasági érdekből, amilyen az energián való spórolás is, nem valószínű, hogy lehetőséget kapna rá az önkormányzat. A kijárási tilalom ráadásul rendkívül kockázatos lépés lenne, hiszen a járvány óta tudjuk, hogy nehezen viselik az emberek. Bár nem valószínű, hogy Komlón mondjuk éjfél és hajnali négy között tömegesen járnának az utcákon, mindig lenne olyan ember, aki ezáltal akadályoztatva lenne. Ehhez jön még hozzá, hogy a közvilágítás lekapcsolása pár órára nem hozna annyi megtakarítást, mint amennyit remélne az önkormányzat, mert a megerősített rendőrség is pénzbe kerülne, méghozzá nem is olyan kevésbe. Az sem lehetetlen, hogy nincs is a körzetben annyi hadra fogható járőr, mint amennyire szűkség lenne az ellenőrzésekre és a közbiztonság viszonylagos fenntartására.

 

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek