2024. 08. 25. vasárnap

Lajos, Patricia
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kezdődik az iskola: egészséges tízóraik és uzsonnák

Kezdődik az iskola: egészséges tízóraik és uzsonnák

Az iskolakezdés sok családnál azt is jelenti, hogy újra rendezettebb mederbe terelődnek a történések. Legyen szó gyerekek esetében az időben történő kelésről és fekvésről, a tudatosabb napirendről, de a strandok fagylaltozásai és a nagymamáknál töltött hetek lekváros palacsintái is a múlt homályába vesznek szép lassan, ha csak jövő júniusig is. Tehát a gyerekek étrendjébe is több tudatosság kerül. Na de lehet egy nasi, egy tízórai vagy uzsonna egyszerre finom és egészséges?

– Talán éppen az a tudatos tízórai és uzsonna választás, hogy kellő figyelmet fordítunk a gyerekeknek mind az ízvilág elképzeléseire, mind az egészségükre. Igen, nem egyszerű feladat, hogy egy fejlődő szervezet elég fehérjéhez jusson, a bevitt zsír és a szénhidrát mennyisége ugyanakkor ne legyen túl magas, és ráadásul még finom is legyen az étel. És akkor még az ételérzékenyekről nem is beszéltünk. Ugyanakkor ma a folyamatosan megjelenő innovatív élelmiszereknek mint amilyen akár a tojásfehérjéből készült túró-alternatíva, a proteindús édességek vagy akár a hozzáadott cukor-mentes túrószeletek, ez sokkal változatosabban megoldható mint évekkel ezelőtt – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, címzetes egyetemi-tanár.

Íme néhány igazán finom és egészséges tízórai illetve uzsonna ötlet az új tanévre:

A tejmentes „túró”, azaz ToTu rudi receptje:

Hozzávalók: 10 db-hoz: 25 dkg ToTu Rögös, 1/2 dl kókuszkrém, 5 dkg porrá őrölt eritritol (vagy nyírfacukor vagy xilit), 1 vaníliarúd kikapart magjai, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve, 1 dkg porzselatin vagy 6 lap zselatin, fél dl víz

Bevonáshoz: 15 dkg minimum 75 %-os étcsokoládé, 1 dkg kakaóvaj pasztilla vagy por

A zselatint a vízben kis lángon feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt késes aprítóban vagy turmixgépben egynemű masszává dolgozzuk. 20 percre hűtőszekrénybe tesszük, ezalatt a zselatin megköt. Újra átdolgozzuk az aprítóban. Majd 3 dkg-onként 20×20 cm-es fólia segítségével rúddá formázzuk őket. A fóliába csomagolva újabb 30 percre hűtőbe tesszük dermedni. A csokoládét a kakaóvajjal vízgőz fölött felolvasztjuk. Sütőpapírra kiskanállal olyan hosszú és széles csíkot kenünk belőle, amekkora a „túró” rúd. Rátesszük a rudakat, és rácsorgatjuk a csokoládét. Hűtőbe tesszük, amíg a csokoládé megdermed. Ha túlcsorgott a rudakon, akkor az oldalán késsel levágjuk a felesleget (ez a csokoládé újra felhasználható). Fóliába, celofánba csomagolva akár a tízórai része is lehet az iskolában.

Paleo spenót salsa: 100% egészség uzsonnára

Hozzávalók: 10 dkg ToTu Rögös, 10 dkg megtisztított friss spenót, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 dl kókuszkrém, 1/2 citrom leve és héja, törött bors, szerecsendió, só

Forrásban lévő vízben a spenótot a szódabikarbónával és kevés sóval addig főzzük, amíg a levelek összeesnek (kb. 2 perc). Az összes hozzávalót turmixgépbe vagy késes aprítóba téve pürésítjük. Bármelyik „egészségesebb” rágcsa jól illik hozzá. Sonkával, főtt tojással tálalva komplett reggeli, tízórai vagy vacsora részévé válhat.

Paleo sajtos rágcsa, akár mártogatásho

Hozzávalók: 18 dkg Paleolit sózott nyújtható tészta alapliszt, 2 tojás, 4 cl víz, 2 cl citromlé, 5 dkg folyékony kókuszolaj, 10 dkg éven túl érlelt cheddar sajt, só (elhagyható)

továbbá: 2 dkg éven túl érlelt cheddar sajt

A tojást összekeverjük a vízzel, a citromlével és a kókuszolajjal. Hozzáadjuk a lisztkeveréket és a lereszelt sajtot. Egynemű tésztává keverjük. 15 percre hűtőszekrénybe tesszük. Átgyúrjuk, majd két sütőpapír közé téve fél centi vastag lappá nyújtjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, kicsit rásimítjuk a nyújtófával. 1 cm széles 5 cm hosszú csíkokra vágjuk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, végül 175°C-os sütőbe téve 15-18 perc alatt megsütjük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek