2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kerepesi HÉV-es támadás: Pánikrohamot kapott az apuka

Kerepesi HÉV-es támadás: Pánikrohamot kapott az apuka

A biztonsági szakértő szerint ki kellene állnunk egymásért

A gödöllői HÉV vonalán zaklatott fiatal lány édesapja, A. Imre kedden tett vallomást. A lánya segítségére siető férfi elmondása szerint a megállóban a zaklatók léptek fel először támadóan, a biztonsági szakértő szerint pedig így fennállhatott a jogos védelmi helyzet.

Évekkel ezelőtt szenvedett rendszeres pánikrohamoktól az az édesapa, aki a 21 éves lánya segítségére sietett, miután hárman zaklatták a szerelvényen. A fiatal lány leszállt, zaklatói pedig követték. A villanyszerelőként dolgozó édesapa, Imre épp munkából érkezett a helyszínre, elmondása szerint pedig a lánya és a támadói közé állt, hogy gyermeke biztonságban elmenekülhessen. A stresszhelyzet újra előhozta a pánikrohamát, ami miatt az események minden részletére nem emlékszik tisztán, arra azonban igen, hogy a három férfi támadólag lépett fel vele szemben.

Abban a pillanatban az ember nem gondolkodik, hanem ösztönösen cselekszik és az az első, hogy meg akarja védeni a lányát. Ma is ugyanígy tennék, hisz a gyerekem az első, egy szülő dolga az, hogy megvédje. Nálam kétszer nagyobb férfiak álltak velem szemben és támadólag léptek fel, én pedig automatikusan cselekedtem. Azt hozzá kell tennem, hogy a volt párom, aki velem volt, közben próbált a forgalmi irodában szólni, ám ott nem tudták, ki az illetékes ilyen ügyben. A három férfi erősen ittas volt, és valószínűleg nagyobb baj is lehetett volna, ha nem lépek közbe, hiszen az alatt a negyed óra alatt, míg a rendőrök kiértek, sok minden történhet. Azok, akik lányokat, gyerekeket zaklatnak, bántanak vagy kirabolnak, a szememben nem emberek, mert erről a jogukról lemondtak a viselkedésükkel” – mondta az esettel kapcsolatban Imre.

Fennállhat a jogos védelmi helyzet

A biztonsági szakértő szerint ha bebizonyosodik, hogy a három férfi lépett fel először támadólag, Imre jogos védelmi helyzetben volt.

Fontos tisztázni, hogy amikor odaért az édesapa a megállóba, ki kezdte a dulakodást, hiszen ez egy új cselekménynek minősül a hatóságok szemében. Ha a zaklatók léptek fel először támadóan, abban az esetben jogos védelmi helyzet áll fenn.

Hogyan védekezhetünk?

Nem árt, ha egy paprikaspray is van nálunk, mert szabad téren értékes másodperceket nyerhetünk a meneküléshez. Fontos, hogy határozottan szólítsuk fel az illetőt vagy illetőket, hogy hagyják abba, amit csinálnak, mert ez a határozottság segíthet abban, hogy a többi utas is közbelépjen” – magyarázta Hajós István biztonsági szakértő. Minden esetben jelentsük a hatóságoknak, mert az eset számok alapján fog a rendőrség is nagyobb figyelmet fordítani egy-egy területre. A legfontosabb pedig, hogy merjünk kiállni egymásért és segítsünk a bajba jutott embertársainkon.

A. Imre azt is elmondta, az eseután mindössze két nappal volt párját is zaklatták ugyanezen a vonalon, de azóta is nap mint nap értesül a helyiektől hasonló atrocitásokról. Az elmúlt napokban a híradásokban is több olyan eset jelent meg, amelyek az Örs vezér tere és Kerepes közötti vonalon történtek.

„Sajnos mindennaposak az ehhez hasonló támadások, amikor nőket, gyerekeket rabolnak ki vagy zaklatnak. A volt páromnak is le kellett szállnia a HÉV-ről, mert molesztálták, és ez mindössze két nappal a lányommal történtek után volt. A lányom egyébként azóta is szenved a történtek súlya alatt és retteg egyedül felszállni a HÉV-re. Azóta rendszeresen jelennek meg HÉV-rendészek, polgárőrök ezen a vonalon, és vagy egy barátnőjével utazik, vagy mindig kocsiról kocsira száll a rendészek után. Arra kérek mindenkit, hogy adjon hangot minden lehetséges fórumon annak, hogy itt nagyon is tenni kell a közbiztonság javításáért” – tette hozzá Imre.

Hajós István biztonsági szakértő maga is a környéken lakik, így pontos rálátása van arra, milyen a térség közbiztonsága.

„Sajnos én is azt tapasztalom, hogy sok tennivaló van a közbiztonság javítása érdekében még. Talán ez után a nagy sajtóvisszhangot keltő ügy után már mindenki jobban oda fog figyelni a másikra – fejtette ki Hajós István.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…