2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kerepesi HÉV-es támadás: Pánikrohamot kapott az apuka

Kerepesi HÉV-es támadás: Pánikrohamot kapott az apuka

A biztonsági szakértő szerint ki kellene állnunk egymásért

A gödöllői HÉV vonalán zaklatott fiatal lány édesapja, A. Imre kedden tett vallomást. A lánya segítségére siető férfi elmondása szerint a megállóban a zaklatók léptek fel először támadóan, a biztonsági szakértő szerint pedig így fennállhatott a jogos védelmi helyzet.

Évekkel ezelőtt szenvedett rendszeres pánikrohamoktól az az édesapa, aki a 21 éves lánya segítségére sietett, miután hárman zaklatták a szerelvényen. A fiatal lány leszállt, zaklatói pedig követték. A villanyszerelőként dolgozó édesapa, Imre épp munkából érkezett a helyszínre, elmondása szerint pedig a lánya és a támadói közé állt, hogy gyermeke biztonságban elmenekülhessen. A stresszhelyzet újra előhozta a pánikrohamát, ami miatt az események minden részletére nem emlékszik tisztán, arra azonban igen, hogy a három férfi támadólag lépett fel vele szemben.

Abban a pillanatban az ember nem gondolkodik, hanem ösztönösen cselekszik és az az első, hogy meg akarja védeni a lányát. Ma is ugyanígy tennék, hisz a gyerekem az első, egy szülő dolga az, hogy megvédje. Nálam kétszer nagyobb férfiak álltak velem szemben és támadólag léptek fel, én pedig automatikusan cselekedtem. Azt hozzá kell tennem, hogy a volt párom, aki velem volt, közben próbált a forgalmi irodában szólni, ám ott nem tudták, ki az illetékes ilyen ügyben. A három férfi erősen ittas volt, és valószínűleg nagyobb baj is lehetett volna, ha nem lépek közbe, hiszen az alatt a negyed óra alatt, míg a rendőrök kiértek, sok minden történhet. Azok, akik lányokat, gyerekeket zaklatnak, bántanak vagy kirabolnak, a szememben nem emberek, mert erről a jogukról lemondtak a viselkedésükkel” – mondta az esettel kapcsolatban Imre.

Fennállhat a jogos védelmi helyzet

A biztonsági szakértő szerint ha bebizonyosodik, hogy a három férfi lépett fel először támadólag, Imre jogos védelmi helyzetben volt.

Fontos tisztázni, hogy amikor odaért az édesapa a megállóba, ki kezdte a dulakodást, hiszen ez egy új cselekménynek minősül a hatóságok szemében. Ha a zaklatók léptek fel először támadóan, abban az esetben jogos védelmi helyzet áll fenn.

Hogyan védekezhetünk?

Nem árt, ha egy paprikaspray is van nálunk, mert szabad téren értékes másodperceket nyerhetünk a meneküléshez. Fontos, hogy határozottan szólítsuk fel az illetőt vagy illetőket, hogy hagyják abba, amit csinálnak, mert ez a határozottság segíthet abban, hogy a többi utas is közbelépjen” – magyarázta Hajós István biztonsági szakértő. Minden esetben jelentsük a hatóságoknak, mert az eset számok alapján fog a rendőrség is nagyobb figyelmet fordítani egy-egy területre. A legfontosabb pedig, hogy merjünk kiállni egymásért és segítsünk a bajba jutott embertársainkon.

A. Imre azt is elmondta, az eseután mindössze két nappal volt párját is zaklatták ugyanezen a vonalon, de azóta is nap mint nap értesül a helyiektől hasonló atrocitásokról. Az elmúlt napokban a híradásokban is több olyan eset jelent meg, amelyek az Örs vezér tere és Kerepes közötti vonalon történtek.

„Sajnos mindennaposak az ehhez hasonló támadások, amikor nőket, gyerekeket rabolnak ki vagy zaklatnak. A volt páromnak is le kellett szállnia a HÉV-ről, mert molesztálták, és ez mindössze két nappal a lányommal történtek után volt. A lányom egyébként azóta is szenved a történtek súlya alatt és retteg egyedül felszállni a HÉV-re. Azóta rendszeresen jelennek meg HÉV-rendészek, polgárőrök ezen a vonalon, és vagy egy barátnőjével utazik, vagy mindig kocsiról kocsira száll a rendészek után. Arra kérek mindenkit, hogy adjon hangot minden lehetséges fórumon annak, hogy itt nagyon is tenni kell a közbiztonság javításáért” – tette hozzá Imre.

Hajós István biztonsági szakértő maga is a környéken lakik, így pontos rálátása van arra, milyen a térség közbiztonsága.

„Sajnos én is azt tapasztalom, hogy sok tennivaló van a közbiztonság javítása érdekében még. Talán ez után a nagy sajtóvisszhangot keltő ügy után már mindenki jobban oda fog figyelni a másikra – fejtette ki Hajós István.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…