2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • „Zebra hadművelet” – Akció a gyalogosok közlekedésbiztonsági helyzetének javítására

„Zebra hadművelet” – Akció a gyalogosok közlekedésbiztonsági helyzetének javítására

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a gyalogosok közlekedésbiztonsági helyzetének javítása érdekében tegnap Miskolcon több ponton is fokozott rendőri ellenőrzést tartott.

Az akció lényegi elemeit dr. Gaskó Bertalan r. alezredes a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodavezetője ismertette újságírók előtt Miskolcon, a Madarász Viktor út – Szentpály út kereszteződésében.

Az akció indokát az adta, hogy bár az előző évekhez képest jelentős javulás történt ezen a területen, az elmúlt időszakban is több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt kijelölt gyalogátkelőhelyen, gyalogos elütésével. Ugyancsak fontos körülmény, hogy Magyarországon hagyományosan a nyári időszakban, júliusban és augusztusban történik a legtöbb baleset, ilyenkor következik be a közúti balesetek közel 60 százaléka.

Számok, adatok, tények

Borsod-Abaúj-Zemplénben az év eddig eltelt hét hónapjában 363 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, melynek 63 (ebből Miskolcon 26) esetben volt részese gyalogos. A gyalogos érintettségű balesetek a megyében az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 16%-al, míg a megyeszékhelyen 19%-al csökkentek. Miskolcon 9 baleset történt gyalogátkelőhelyen, melyből kettő súlyos és hét könnyű sérüléssel végződött. A kilencből ötöt gyalogosok okoztak.

A balesetek okai elsődlegesen az elsőbbségi szabályok figyelmen kívül hagyása, minek következtében a járművezetők nem biztosítanak áthaladási elsőbbséget a kijelölt gyalogátkelőhelyen áthaladni szándékozók részére.

Gyalogút – rendőrszemmel:

Az akció tapasztalatai alapján elmondható, hogy a figyelemfelhívó, megelőző célokat is szolgáló ellenőrzés közlekedésbiztonságra gyakorolt hatását tekintve elérte alapvető célját. Több esetben kellett a „megtévedt” gyalogosokat figyelmeztetéssel jó útra téríteni, de a járőrök nem mindenkivel szemben lehettek elnézőek.

Fotók: Borsod Online

A megtartott ellenőrzések eredményeként a járőrök

tilos jelzésen áthaladás miatt két járművezető részére tájékoztató átadása mellett fejenként 100.000. ft. közigazgatási bírságot szabtak ki,
tiltott helyen történő várakozás miatt két esetben kezdeményeztek eljárást,
egyéb intézkedések kapcsán hat gépjárművezetővel szemben 60.000. ft. helyszíni bírságot szabtak ki,
tilos jelzésen áthaladás, vagy nem a kijelölt helyen történő áthaladás miatt 16 gyalogossal szemben szabtak ki összesen 80.000.ft. helyszíni bírságot.

Az elkövetkezendő időszakban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a gyalogosok közlekedésbiztonsági helyzetének javítása érdekében  további ellenőrzéseket fog végrehajtani!

Információs háttér:

A KSH statisztikája szerint hagyományosan júliusban és augusztusban történik a legtöbb baleset hazánkban, ilyenkor következik be a közúti balesetek közel 60 százaléka. A nyaralószezon alatt a szokottnál is nagyobb a forgalom, a hőség miatt gyakoribbak az elektronikai meghibásodások is, ráadásul olyan autóvezetők is a volán mögé ülnek, akiknek nincs elég rutinjuk.

Az erős napsütés, a nagy meleg nagyon sok embert megvisel, különösképp az idősebb korosztályt, a szív és érrendszeri betegségben szenvedőket, de az egészségesekre is hatással van, hiszen a melegfront előtti időszakban csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám.

Mindezek következményeként gyengül az összpontosítás, lankad a figyelem. Ez már önmagában sok balesetveszélyes helyzetet teremthet a közlekedésben akár gyalogosként, akár járművezetőként közlekedünk.

A nagy hőségben az autóvezetők egy része feszültebb az utakon, türelmetlenebbül viselkedik, aminek élettani okai vannak: nagy melegben a szív gyorsabban ver, ennek következményeként fokozódik az izzadás és erősödik a stressz. Kánikulában a gyalogosok, kerékpárosok, motorosok is kiszámíthatatlanabbul közlekednek, ezért fokozottabban kell figyelni rájuk.

Az időjárás eme nemkívánatos hatásait figyelembe véve a szokottnál is óvatosabban és figyelmesebben kell közlekednünk, hogy elkerüljük az esetleges balesetveszélyes helyzeteket!

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…