2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Vízparti razzia: összehangolt ellenőrzések az orvhalászat megelőzésére

Vízparti razzia: összehangolt ellenőrzések az orvhalászat megelőzésére

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság irányításával az elmúlt pénteken fokozott ellenőrzést tartottak a megye kiemelten veszélyeztetett vízterületein, illetve azok közvetlen környezetében a horgászati, halászati szabályok érvényesítése érdekében.

Az akcióban résztvevők négy csoportja különböző helyeken jelent meg és „csapott le” egyidőben. A rendőrökből, a kormányhivatal munkatársiból, halőrökből, természetvédelmi őrökből álló „team”-ok tagjai tájegységenként eltérően a Bodrog folyó, a Bodrog-zug, továbbá a Rakacai tó, Bódva folyó, a Jósfa patak, valamint a Sajó folyó, a Nyékládházi-, az Emődi tavak, és a Körömi tó ellenőrzését hajtották végre.

Az akcióban részt vettek:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztálya,
a Tiszaújvárosi-, a Sárospataki-, valamint az Edelényi Rendőrkapitányság,

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztálya,
az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Őrszolgálati Osztálya, továbbá
az adott területen érintett horgász és halász egyesületek képviselői.

Vízi rendészeti mérleg:

A négy csoport tagjai összesen mintegy 70 főt vontak ellenőrzés alá a vízpartokon, melynek eredményeként

3 főnek tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési őrizetbe vételét kezdeményezték;

12 fővel szemben jogosulatlan horgászati tevékenység elkövetése miatt feljelentéssel éltek,

1 fővel szemben közlekedési szabálysértés elkövetése miatt eljárást kezdeményeztek.

A Rendőrség az elkövetkezendő időszakban is, fokozott figyelmet fordít az illegális horgászat és halászat és az ezzel összefüggő tulajdon elleni jogsértések visszaszorítására, így a vízparton tartózkodók visszatérő ellenőrzésekre számíthatnak.

Információs háttér:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területén közel 7000 hektár vízfelszín található. A vízfelületek összetétele igen változatos, kisebb nagyobb patakok, folyók, valamint állóvizek adják a sokszínűséget. A vizeken 229 halászatra jogosultat tart nyílván a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának halászati hatósága. A jogosultakkal együttműködve a területileg illetékes kapitányságok folyamatosan hajtanak végre ellenőrzéseket, az illegális horgászat és halászat visszaszorítása érdekében.

Ezen a területen a legtöbb gondot az orvhorgászat, orvhalászat jelenti, ahol az elkövetők a hatóságokat kijátszva próbálnak meg nagymennyiségű halat eltulajdonítani. A megelőző és felderítő munka eredményeként a halászati hatóság által kiszabott halvédelmi bírság – az előző év hasonló időszakához képest – egyharmadával csökkent.

Az orvhorgászat, orvhalászat elleni fellépés mellett fontos megemlíteni a természeti kincseink védelmének fontosságát, az ezzel kapcsolatos jogsértések megelőzését, illetve megakadályozását, melyek egyik fő eszköze a helyi rendőri szervek együttműködése a civil szervezetekkel. A rendőri szervek ennek érdekében együttműködnek a vízügyi hatóságokkal, továbbá a Nemzeti Parkok Igazgatóságokkal a vízparti árterületi falopások, és illegális szemétlerakók létesítésének, megakadályozása és felszámolása céljából.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Elindult a dohány-kontroll
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a…
Álságos portékák
Egy fél kamionnyi hamis játékra és telefontartozékra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyulánál. F…

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…