2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Vízirendészeti helyzetkép – két „Nyéki tó” részterületét immáron használhatják a fürdőzők

Vízirendészeti helyzetkép – két „Nyéki tó” részterületét immáron használhatják a fürdőzők

A Nyékládháza és Hejőkeresztúr határában található „Gólem és Debreceni tavak” kijelölt és bójákkal jól körbehatárolt része – az érintett önkormányzatok, az illetékes bányakapitányság, valamint a bányaművelést végző cég közelmúltban történt megállapodása alapján – saját felelősségre fürdőzési célra használhatók és szabadon igénybe vehetők

A Nyékládháza és Hejőkeresztúr határában található „Gólem” és „Debreceni” tavak teljes területe a közelmúltig – a közelben lévő többi bányatóhoz hasonlóan – magánterületen lévő külszíni bányaterületnek minősült, ahová bányabiztonsági szabályok alapján tilos volt belépni kivételekkel. (Egy korábban szerzett szolgalmi jog alapján ugyanis az Észak-magyarországi Horgász Egyesület tagjai kizárólag horgászati tevékenység céljából beléphettek).

A közelmúltban a Nyékládházi és a Hejőkeresztúri önkormányzat megállapodást kötött az említett két tó vonatkozásában a fenti területen bányaművelést végző céggel. A megállapodás értelmében a bányaművelést végző a tulajdonában álló üzemterületekből bójákkal jól körbehatárolt részeket enged át használatra a két önkormányzatnak, ezáltal a terület – immáron jogilag szabályozott keretek között – teszi lehetővé a lakosság rekreációját.

Az üzemterületből leválasztott tó részek ezt követően szabadvizeknek tekinthetőek. Szabadvizekben a 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet alapján saját felelősségre lehet fürdeni, kivéve: – hajóútban, – éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, – illetve ahol azt tiltótábla jelzi.

A nyéki tavak leválasztott területei, megnyílnak a vízi sport szerelmesei részére is, a vízi közlekedésről szóló 39/2003 GKM rendelet maradéktalan betartása mellett, ezt követően saját felelősségre lehet vízi sporteszközöket használni, szörfözni, csónakázni, vitorlázni, 10 kW-t meg nem haladó teljesítményű gépi meghajtású vízi járművel közlekedni, lehet továbbá ezen területeken a szigorú jogszabályok betartása mellett búvárkodni. Jet-skit azonban tilos használni!

Figyelem!

A bányaművelést végző gazdasági társaság által továbbra is használt, aktív külszíni bányászati tevékenység alatt álló területekre (a két említett „Gólem és Debreceni” tó fürdőzésre ki nem jelölt részei, valamint a közelben lévő többi tó teljes egészére) fürdőzési céllal azonban továbbra is szigorúan tilos a belépés.

A horgászatra vonatkozó szabályok nem változtak, horgászni az eddigi normák alapján a bányadepók kivételével bárhol lehet, de járművel még a horgászok sem mehetnek be az üzemi területekre.

Kérjük a vízpartra érkezőket a szabadvíz területek pontos határairól érdeklődjenek a fenti önkormányzatoktól. (A 35 számú főút mellett közvetlenül találhatóak a bánya üzemterületek, a települések mellett közvetlenül vannak kijelölve a szabadvizek)

Mindezen kedvezmények ellenére, mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy a nyékládházi és hejőkeresztúri tavak nagyon mélyek és alacsony hőmérsékletűek, ezekben a fürdőzni csak a biztonsági rendszabályok fokozott betartása mellett ajánlott!

A B-A-Z. MRFK Közlekedésrendészeti Osztály tájékoztatása alapján: MRFK. Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek