2022. 08. 20. szombat

István
1 EUR 407 HUF
1 GBP 480 HUF

Vigyázzunk értékeinkre mindenszentek és halottak napján is!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a mindenszentek és halottak napja körüli időszakban is kiemelt figyelmet fordít a közbiztonsági, bűnmegelőzési feladatok ellátására.

Gyászunk és az előttünk álló hosszú utazás, illetve a temetők meglátogatásának tervezése elvonja figyelmünket. Idegesebbek vagyunk a kialakult torlódások, a teli parkolók miatt. Ezt az elkövetők is tudják és ki is használják. A gépkocsiban látható helyen hagyott értékeink, a tömegközlekedési eszközön a farzsebünkben lévő pénztárcánk, mobiltelefonunk, a temetőkapuban lezáratlanul hagyott kerékpárunk nincs biztonságban. Annak érdekében, hogy a csendes főhajtás zavartalan legyen, fogadják meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály munkatársainak tanácsait.

– Próbálják meg elkerülni a nagyobb csoportosulásokat, hiszen köztudott dolog, hogy a zsebtolvajok a nagy tömegben „dolgoznak”! Ilyen, tolvajokat vonzó tömeg alakulhat ki a virágárusok standjainál, a piacok mécseseket árusító pultjainál, a tömegközlekedési eszközökön, a temetők bejáratainál.

– A tömegközlekedési eszközökön fokozott figyelemmel utazzanak ebben az időszakban is! Ne feledjék, ilyenkor mindkét kezük foglalt a virágoktól, szatyroktól és az sem szokatlan a buszon, vonaton, vagy villamoson, hogy az emberek a megszokottnál közelebb állnak egymáshoz. Éppen ezért értékeiket, okmányaikat lehetőleg a ruházat belső zsebeiben tárolják, ahol azok nehezen hozzáférhetők a zsebtolvaj számára.

– Mielőtt útnak indulnak, ellenőrizzék le, hogy a lakás ajtóit, ablakait bezárták-e, a meglévő riasztót bekapcsolták-e!

Hogyan előzhető meg az áldozattá válás?

– A gépjármű ajtóit, ablakait a leparkolást követően zárják be, ellenőrizzék azok zárt állapotát!

Bármilyen rövid időre is távolodnak el a gépjárműtől azt csukják be! Látható helyen ne hagyjanak értéket (mobiltelefon, GPS, laptop, tablet, pénztárca, kabát) a gépkocsiban!

– Ha kerékpárral érkeznek a temetőbe azt is minden esetben lakatolják oda fix tárgyhoz! A legjobb, ha több ponton is rögzítik azt. Ne hagyjanak értéket a kerékpáron (GPS, mobiltelefon, szatyor, táska)!

– Legyenek körültekintőek, amikor a temetők bejáratához érnek, ugyanis a feltorlódó tömegben szintén zsebtolvajok tevékenykedhetnek! Itt is érvényes az, hogy a pénzt és okmányokat a belső zsebben célszerű elhelyezni.

– A síremléknél még rövid időre se hagyják őrizetlenül a táskáikat, minden magára hagyott érték vonzó lehet az alkalmi tolvajok számára!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált azonnal forduljon a Rendőrséghez! Hívja a 112 segélyhívó számot!

– Gépkocsifeltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrizése!

– Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a temetők nyitva tartásáról, a temetőbe történő behajtás és parkolás rendjéről, esetlegesen a forgalmirend-változásáról!

– Idejében induljanak útnak, kalkuláljanak a megnövekedett forgalommal, a parkolók telítettségével! Tervezzék meg meglátogatandó temetőkhöz vezető utat! A sűrű forgalomban mindenki legyen toleránsabb az autóstársaihoz!

– Legyenek az átlagostól óvatosabbak a közlekedés során!

– Figyeljenek oda a temetők környékén, az út szélén, vagy a parkolókban lévő gyalogosokra, kerékpárosokra!

– Súlyos sérülés relatív alacsony sebesség esetén is bekövetkezhet. Mindig használják a gépkocsiban a kötelezően előírt passzív biztonsági eszközöket, mert azok életet menthetnek!

– Égő gyertyát vagy mécsest ne hagyjanak koszorún, mert tüzet okozhat!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az Edelényi Rendőrkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el 2022. augusztus 20-án és augusztus 21-én. Az Edelényi Rendőrkapitányság veze…

További cikkek