2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Vesztegetőkkel szemben kezdeményezett eljárást a rendőrség Miskolcon

Vesztegetőkkel szemben kezdeményezett eljárást a rendőrség Miskolcon

Egy közúti ellenőrzés során jelentős pénzt és arany ékszereket ajánlott fel a sofőr és utasa a járőröknek, ha azok eltekintenek a további rendőri intézkedéstől. Nem tették.
A Miskolci Rendőrkapitányság járőrei június 17-én a kora délutáni órákban megállítottak egy a Miskolc Besenyői úton közlekedő személygépkocsit, mivel annak sofőrje nem használta biztonsági övét.

Az intézkedés során kiderült, hogy a 25 éves miskolci sofőrt a bíróság korábban 2014 szeptemberéig eltiltotta a járművezetéstől. Mindeközben a férfi a járőröknek 500 000 forint készpénzt és arany ékszereket is felkínált, amennyiben azok eltekintenek a további intézkedéstől.

A rendőrök nem tették, sőt a férfit – járművezetés az eltiltás tartama alatt szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt – szabálysértési őrizetbe vették.

Az őrizetbe vett férfival és annak élettársával szemben a Miskolci Rendőrkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt feljelentéssel élt az illetékes nyomozóügyészségnél.

Információs háttér:

A Büntetőtörvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvényben (Btk.) szabályozott Vesztegetés bűncselekményének vonatkozó (253.§) tényállása:

253. § (1) Aki hivatalos személy működésével kapcsolatban, neki vagy reá tekintettel másnak jogtalan előnyt ad vagy ígér, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a vesztegető, ha az előnyt azért adja vagy ígéri, hogy a hivatalos személy a hivatali kötelességét megszegje, a hatáskörét túllépje vagy a hivatali helyzetével egyébként visszaéljen.

(3) Az (1) bekezdés szerint büntetendő a gazdálkodó szervezet vezetője, illetőleg ellenőrzésre vagy felügyeletre feljogosított tagja vagy dolgozója, ha az (1)-(2) bekezdésben írt bűncselekményt a gazdálkodó szervezet tagja vagy dolgozója a gazdálkodó szervezet érdekében követi el, és a felügyeleti vagy az ellenőrzési kötelezettségének teljesítése a bűncselekmény elkövetését megakadályozhatta volna.

(4) Vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a gazdálkodó szervezet vezetője, ellenőrzésre vagy felügyeletre feljogosított tagja vagy dolgozója, ha a (3) bekezdésben meghatározott bűncselekményt gondatlanságból követi el.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek