2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Tizenháromra emelkedett a kihűlések száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Utolérték a kifulladt tolvajt

Utolérték a kifulladt tolvajtEgy saját bevallása szerint „kóborló életmódot folytató férfit járókelők értek be, miután ellopott egy táskát Múcsonyban.

Még február 21-én a délelőtti órákban egy 20 éves fiatal férfi Múcsony egyik utcáján kiszemelt, illetve követni kezdett egy nőt. Majd egy hirtelen pillanatban letépte a sértett válláról a táskáját és futni kezdett vele. A nő segítségért kiabált, amit először egy autó sofőrje hallott meg, így ketten eredtek a tolvaj nyomába. Majd az üldözésbe egy kerékpáros is beszállt, illetve még jó néhányan.

 

Egy fertály óra múlva azonban a 20 éves tolvaj kifulladt, helybéli üldözői beérték, az időközben értesített rendőrök pedig elfogták és előállították a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra. A nyomozó hatóság lopás kísérlete és visszaélés okirattal vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az elkövetővel szemben.

 

Mit tegyen, ha tetten ér egy elkövetőt?

A tetten ért tettest bárki elfoghatja, a törvény erre lehetőséget ad. Ez azonban jog, és nem kötelesség. A közbiztonság közös érdek ezért, ha ilyen helyzet adódik célszerű mérlegelni, hogy például elegendő-e a testi erőfölény, vagy az esetleges segítők hozzá tudnak-e járulni az elkövető visszatartásához, az időközben értesített rendőrök megérkezéséig, akik a további szükséges intézkedéseket megteszik. Ha a kísérlet kimenetele bizonytalan, saját vagy mások testi épségét, életét éppen ezzel veszélyeztetné, akkor semmi esetre sem érdemes kockáztatni. Fontos tudni, hogy nem mindenki adja meg magát csak azért, mert rajtakapták. Mindenesetre a nyomozás azzal támogatható leginkább, ha a szemtanú minden körülményt jól megfigyel (elkövető személyleírása, voltak-e társai, mivel és merre menekült, mit vitt magával, különös ismertetőjegyei).

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…