2024. 05. 12. vasárnap

Pongrác
1 EUR 388 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Újabb vízbefulladások – A fürdőzés veszélyeire figyelmeztet a rendőrség!

Újabb vízbefulladások – A fürdőzés veszélyeire figyelmeztet a rendőrség!

Az elmúlt napokban ismét két ember fulladt vízbe Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében. Mindketten fürödni indultak, ahonnan már nem tértek haza. Ez évben már tizenegy (11 !) ilyen jellegű baleset történt a térségben. A nyári hónapokban legtöbbször a meggondolatlan fürdőzés okoz tragédiát. A rendőrség felhívja a figyelmet a szabadvizek veszélyeire, hiszen a fokozott óvatosság életet menthet! Éppen ezért a hatóság felhívja minden vízparton tartózkodó figyelmét a fürdőzés legalapvetőbb szabályainak betartására!  Jó tudni azt is, hogy, aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható!

Vízbe fulladt egy 43 éves férfi a mezőcsáti Homokbánya tóban. Az elmúlt vasárnap délután kisebb férfitársaság ment fürdőzni a nagy melegben. Italoztak, majd többször megmártóztak a tó vizében. Egyik alkalommal azonban egyikük elmerült, társai hiába keresték. A kiértesített rendőrök, illetve a katasztrófavédelem munkatársai megkezdték a kutatást. Az éjszakai órákban találták meg a búvárok a 43 éves férfi élettelen testét. Bűncselekményre utaló adatok nem merültek föl, a férfi halálát az elsődleges orvosi szakvélemény alapján vízbefulladás okozta. A haláleset körülményeit közigazgatási eljárás keretében a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság vizsgálja.

Három nappal eltűnése után a Bodrog folyóból került elő egy 58 éves vissi férfi holtteste. A rendelkezésre álló információk szerint az italozó életmódot folytató helyi férfi hajléktalanként élt a vissi szivattyútelep közelében. A csatorna vizét rendszeresen használta mosakodásra, fürdésre, úszásra. Utoljára pénteken a délutáni órákban beszéltek vele ismerősei, majd hétfőn a vízen lebegve találtak rá, elhaltan. Az elsődleges orvosi szakvélemény alapján halálát vízbefulladás okozta. Idegenkezűségre utaló adatok nem merültek fel, a haláleset körülményeit a Sárospataki Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

Életet menthet a szabályok betartása:

·         Gyengén úszók csak a sekély vízben mártózzanak meg!  

·         Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!

·  Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne fürödjön!

·  A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!

·  Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak! Lehetőség szerint ismerje meg a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait.

· Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!

·  Lehetőség szerint egyedül nem menjenek a vízbe, mert ha csak rövid idejű eszméletvesztés is következik be, és nincs elérhető segítség, fennállhat a fulladás veszélye.

További hasznos tanácsok:

– Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevülten soha ne menjen a vízbe!

– Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

– Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye! Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

–  Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!  

–  Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

– Gumimatrac, vízibicikli használata során sem szabad felhevült testtel vízbe ugrani, ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről. A fejesugrás a sekély vízben súlyos sérülést okozhat!

–  A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt!

– A fürdőhely határait a parton 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50×50cm-es bójákkal jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát tavakon és állandó vízterületeken „120 cm” feliratú, folyókon „mély víz” feliratú táblával jelölik.

– A fürdési tilalmat 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan 3 cm széles piros csíkkal áthúzott táblával jelölik.

A gyermekek védelmében:

– Hat éven aluli továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet!

– Gyermeket még a vízparton sem hagyjanak felügyelet nélkül!

– Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.

– Úszni nem tudó gyermekeknek mindenképpen indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata.

– Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit. Arról még felügyelet mellett se ugorjanak, vagy csússzanak a vízbe.

Fentiekkel nem a vizektől való elijesztés a cél, hanem a megfontoltabb, józanabb gondolkodásra késztetés, magunk és társaink megóvása!

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Bács-Kiskun vármegyében. A pénzügy…
Közel két tucat bűncselekmény
Lopás, csalás, közokirat-hamisítás és jármű önkényes elvétele miatt folytatott nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 28 éves férfival és egy 23 é…

További cikkek

125912
Kepes András a kétezres évek elején volt a lokálpatrióta „Vendégségben Miskolcon” programban a város vendége. Most, május 11-én azonban újra itt lesz …