2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Újabb ózdi uzsorások előzetesben

A mai napon előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a két személyt akit a közelmúltban a város központjában fogták el az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a Terrorelhárító Szolgálat rendőreinek közreműködésével.

A 2010. novemberi sikeres uzsorás-akciót követően, 2011. február 8-án, a délelőtti órákban Ózd városközpontjában újabb uzsorásokat fogták el a rendőrök. A Terrorelhárító Szolgálat rendőrei 2 ózdi személyt (1 férfit és 1 nőt) fogtak el Ózd „Gyújtó” városrészén, akik – a rendelkezésre álló adatok alapján – az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából tartották fenn magukat és családjukat.

A nyomozás eddigi adatai alapján megállapítható, hogy a sértettek között volt olyan személy, aki a 2007-ben 50 és 100 %-os kamattal kölcsönkért 30.000,- Ft helyett 2011. év elejére – alig több mint 3 év leforgása alatt – 3.400.000,- Ft „felhalmozott tartozást” fizetett ki az őt súlyosan fenyegető uzsorásoknak. A beszerzett személyi bizonyítékok alapján több sértett vallomása szerint 5.000,- és 10.000,- Ft közötti összegeket kértek kölcsön az uzsorásoktól, mely összegeket határidőre, 50 és 100 % közötti kamattal megnövelten kellett visszafizetniük az anyagilag ellehetetlenült sértetteknek.

Sok esetben a „kölcsönadó” lakások és házak adás-vételi és csereszerződésének megkötésével, illetve a sértettek nevére felvett hitelekkel biztosította be magát.

A sértettek az uzsorások által megállapított összegeket és a szerződéseket azért írták alá, mert az uzsorások súlyos, élet és testi épség elleni bűncselekmények elkövetésével fenyegették meg őket, ha nem akarnának fizetni.

Ha valaki eleget tett „fizetési kötelezettségének”, akkor sem menekülhetett, minden hónapban megjelent náluk az uzsorások egyike és újabb és újabb pénzmennyiségeket követelt. Az elköltözéssel sem sikerült megszabadulniuk a korábbi hitelezőktől, mindenhol megtalálták áldozataikat.

Egy kertvárosi ózdi idős férfi 2007-ben elvesztette feleségét, így családi házában magában maradt. Az uzsorás férfi ekkor lakásán felkeresve a 65 éves bácsit arra utasította, hogy költözzön hozzá a padlástérbe és végezze el az uzsorások háza körüli munkát. Emellett a férfi nyugdíjának 90 %-át minden hónapban elvették, cserébe „lakhatást és élelmet biztosítottak” számára. A padlástérben és a ház körül – teendőinek ellátása során „szabadon mozoghatott”, azonban az alsó szintre csak engedéllyel léphetett be a fogva tartott bácsi.

Többször megpróbált elmenekülni, de kísérletei rendre nem sikerültek, az uzsorás férfi mindig megtalálta és megöléssel fenyegetve kényszeríttette a visszaköltözésre.

A sértettek egyike az állandó fenyegetések hatására 2010. nyarán öngyilkosságot követett el a nyomozás során a közelmúltban beszerzett személyi bizonyíték adatai szerint.

Volt olyan sértett is, aki Budapestre költözött az állandó fenyegetések elől…

A bűnelkövetők leleplezését az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya végezte az elfogásban a Terrorelhárító Szolgálat rendőrei működtek közre.

Az ügyben tartott házkutatások alkalmával a gyanúsítottaktól nagyobb mennyiségű készpénz, pénztárcák, bankkártyák és lakások, házak adás-vételi és csereszerződései kerültek elő.

Az eddig rendelkezésre álló információk alapján 7 rendbeli uzsora bűncselekmény, 5 rendbeli zsarolás bűntett, 1 rendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett és 1 rendbeli személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésével gyanúsíthatók az elfogott személyek.

A 2 elkövetőt az Ózdi Rendőrkapitányság őrizetbe vette, a kapitányság előterjesztése alapján az Ügyészség kezdeményezte előzetes letartóztatásukat.

2011. február 11-én, a délelőtti órákban a Miskolci Városi Bíróságon megtartott tárgyaláson mind a 2 terheltet előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …
„Százmilliós étkészlet”
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei hatvanezer doboz csempészcigaretta útjának szabtak gátat Fejér vármegyében.  Az…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …