2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Tüzelőutalványokat is beforgattak tartozás fejében az ózdi uzsorások

Tüzelőutalványokat is beforgattak tartozás fejében az ózdi uzsorások

Az Ózdi Rendőrkapitányság csaknem egy év leforgása alatt tíz akció során már 32 olyan személyt leplezett le és fogott el, akik rendszeres haszonszerzés céljából több személy rászorult helyzetét kihasználva, velük különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást – szóbeli kölcsönszerződést – kötöttek, amelyekkel a sértettet és annak családját súlyos nélkülözésnek tették ki. Az Ózdi Rendőrkapitányság szervezésében – rövid idő leforgása alatt – 2011. december 07-én, a délelőtti órákban már a tizedik (előzőek: 2010. november 16., 2011. február 8. és 16., március 7., ill április 19., május 3., június 7., július 26., szeptember 19) uzsorás akció végrehajtására került sor.

A rajtaütésnek köszönhetően újabb 3 uzsorás (három ózdi férfi) kezén csattanhatott a bilincs Ózdon, így harmickettőre nőtt azon személyek száma, akik uzsora és ehhez kapcsolódóan más bűncselekmények elkövetése miatt kerültek őrizetbe vételre Ózdon.

Az uzsorások elfogásában a megyei rendőr-főkapitányság Akció Alosztálya is részt vett.

Az elfogott három férfi munkanélküli, jövedelemmel nem rendelkezik – a nyomozás eddigi adatai alapján – az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából és behajtásából tartották fenn magát és családját. Az ügy gyanúsítottjai – személyenként eltérően – többek között kifosztás, testi sértés, rablás és lopás miatt voltak már büntetve.

Az uzsorások a sértetteknek általában 20-200.000,- Ft körüli összegeket „folyósítottak” egy-egy alkalommal, melyekre 50-80 % közötti kamatot kértek. A három elkövető a szerepeket egymás között felosztotta, ezen belül volt, akinek a pénz behajtása volt a „fő profilja”.

Van olyan sértett, aki a mintegy 6 éve felvett 200.000,- Ft-ra mintegy 10 millió forintnyi tartozást halmozott fel. Mivel a sértett több esetben nem tudott eleget tenni „fizetési kötelezettségének”, ezért őt az elkövetők fenyegetéssel és erőszak kilátásba helyezésével próbálták fizetésre bírni, több esetben bántalmazták is.

A nyomozás során idáig beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok adatai alapján a három uzsorás több rendbeli uzsora bűncselekmény, zsarolás bűntett, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, továbbá testi sértés vétsége elkövetésével gyanúsítható, ezért őket az Ózdi Rendőrkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki, majd bűnügyi őrizetbe vette.

Az ügy érdekessége, hogy az uzsorások a „hitelezési konstrukciójukba” un tüzelő utalványokat is bevontak, melyekről a nyomozók mintegy 1,5 millió forintnyi értékről szóló elismervényt is lefoglaltak.

Tekintettel a bűncselekmények tárgyi súlyára, a bűnismétlés-, valamint a tanúk befolyásolásának veszélyére a rendőrség előterjesztéssel élt a három gyanúsított előzetes letartóztatásának indítványozására.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek