2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Tudni kell hol a határ!

Egy geszti férfi ki-be járt a Magyar – Szlovák határon minden papír nélkül. Fontos kiemelni, hogy a schengeni övezethez való csatlakozást követően a külföldre utazáshoz továbbra is szükséges érvényes útiokmány! Az Encsi Rendőrkapitányság járőrei április 6-án a délutáni órákban Szemere határában ellenőrzés alá vontak egy személygépkocsit, illetve annak utasait, akik a Szlovák Köztársaság területéről érkeztek. Az intézkedés során kiderült, hogy az egyik utas semmilyen útiokmánnyal – személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel – nem rendelkezett, s mint elmondta korábban is így ment át külhonba. A geszti férfi a tiltott határátlépés szabálysértését elismerte, a hatóság vele szemben helyszíni bírságot szabott ki.

Az eset kapcsán a rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a schengeni övezethez való csatlakozást követően a külföldre utazáshoz továbbra is szükséges érvényes útiokmány – útlevél vagy személyi igazolvány.

Fontos kiemelni még, hogy a határellenőrzés megszűnése csak az ún. „belső” határokra vonatkozik: ha kívülről utazunk be a schengeni övezet területére, (illetve a schengeni övezetet akarjuk kifelé elhagyni), akkor a határátlépésre továbbra is csak a kijelölt határátkelőhelyeken és a szokásos határellenőrzést követően kerülhet sor.

Információs háttér:

Magyarország határszakaszai közül 2008. január 1. után:

– schengeni „belső” határnak minősül, és ezért megszűnt a határellenőrzés a magyar-osztrák, a magyar-szlovák és a magyar-szlovén határszakaszon,

– schengeni „külső” határnak minősül, és ezért változatlan maradt a határellenőrzés rendje a magyar-ukrán, a magyar-román, a magyar-szerb és a magyar-horvát szakaszokon.

Utazás személyi igazolvánnyal

A személyi igazolvánnyal való utazás joga nem schengeni vívmány, hanem uniós tagságunkból következő alapjog. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától – 2004. május 01-től – ugyanis a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a szabad mozgás alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai (az EU tagállamok + Izland, Liechtenstein és Norvégia) területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé vált.

A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező, 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre.

Az Encsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…