2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Tolvajvizit

Mindenhol otthon érezte magát az a 13 éves fiú, aki előszeretettel surrant be azon lakásokba, ahol nyitott ajtókat talált. Egyszer azonban hibázott.

Egy tiszaújvárosi férfi tett bejelentést a helyi rendőrkapitányságon, mivel egy tolvaj besurrant lakásába miközben ő otthon volt és elvitte pénztárcáját a benne lévő készpénzzel és személyes irataival együtt. Pár nappal később újabb sértett tette meg feljelentését. Tőle szintén készpénzt vitt el a tettes, illetve egy mobiltelefont, amit az előszobában lévő komódról emelt el. A sértett többek között elmondta, hogy férjével az asztalnál ülve fogyasztották ebédjüket, amikor apró zajra lettek figyelmesek, viszont ennek nem tulajdonítottak nagyobb jelentőséget. Csak néhány óra elteltével vették észre a szekrényen  hagyott tárgyak hiányát.

Az előbbi két eset előtt majd egy hónappal korábban hasonló ok miatt tett feljelentést egy tiszaújvárosi férfi. A sértett meghökkenve számolt be arról, hogy amikor a lakása ajtaját akarta bezárni, akkor legnagyobb meglepetésére egy ismeretlen fiú szaladt ki az egyik szobából. A már rutinos kamasz ezt megelőzően magához vett egy mobiltelefont, illetve egy pénztárcát, aztán a házigazdával való találkozás után – mint, aki jól végezte dolgát – távozott.

A kis besurranó viszont egyszer nagyot hibázott. Egy bérházi tolvajvizit során egy ott lakó arra lett figyelmes, hogy lakásának ajtaja tárva-nyitva áll, majd egy kisfiút látott, aki elmenekült a házigazda láttán. A rendőrségen a szemtanú a bemutatott fényképek közül az egyiken felismerte a lépcsőházak látogatóját.
A Mezőcsáti Rendőrőrs járőrei pár nappal később a település főutcáján egy sétálgató fiút ellenőriztek, majd a személyazonosságának megállapítását követően kiderült, hogy a kamaszt körözik.
A tolvajvizitek ügyében a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság lopás miatt indított eljárást, amely során tisztázzák, hogy pontosan hány további lakásban járt még a gyermekkorú hívatlan vendég.

A bűncselekmény nem marad következmények nélkül! A gyermekkorúak büntetőjogi felelősségre nem vonhatóak, tettük azonban nem marad következmények nélkül. A rendőrség ilyen esetekben ugyanis értesíti a területileg illetékes települési önkormányzat jegyzőjét, illetve a gyámhivatalt. Ők felülvizsgálják a gyermek, gyermekek családikörülményeit és szükség esetén gyermekvédelmi gondoskodás keretébe tartozó hatósági intézkedéseket tesznek. Bűnismétlés esetén a rendőrség kezdeményezheti a gyermek védelembe vételét a helyileg illetékes önkormányzatnál, s amennyiben ez nem elegendő, a gyermekkorú érdekében szükséges a gyermekvédelmi törvény alapján, saját hatáskörben dönt az intézeti elhelyezésről.

 

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK
Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…