2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Teljes fordulatszámon – rendőri intézkedések az árvízi időszakban

Teljes fordulatszámon – rendőri intézkedések az árvízi időszakban

Nehéz időszakot tudhat maga mögött mind Borsod-Abaúj-Zemplén megye, mind a megye lakossága. Az eltelt valamivel több mint egy hétben a megye rendőrsége valamennyi erőforrását bevetve, úgymond maximális fordulatszámon üzemelt. A miskolci Szinva patak áradásával május 16-án indult el a borsodi árvízi lavina. Egy fő falomlás miatt az árvízben Miskolcon elhalálozott. Az események innentől kezdve felgyorsultak, a rendőrök a helyi lakossággal karöltve vettek részt az árvízi védekezésben.

A kormány döntését követően árvízi vészhelyzetet hirdettek ki a megyében.

A helyzetre reagálva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon beszüntették a szabadságolásokat, elhalasztották a kiképzéseket, továbbképzéseket – a fő hangsúlyt valamennyi Rendőrkapitányságon az árvízi védekezésre helyezték.

A napi rendes közterületi szolgálaton felül a kritikus napokban átlagosan 100-150 megyei rendőrt vezényeltek plusz szolgálatba, árvízi védekezési feladatokra.

Az árvízvédelmi munkálatokban a megye rendőri állományát megerősítve a Készenléti rendőrség miskolci, nyírbátori és szombathelyi századai, valamint a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola hallgatói is jelentős szerepet játszottak.

A megyei rendőr-főkapitányságon az árvízi időszakban megerősített ügyeleti szolgálatot vezettek be. Sok esetben nemzetközi viszonylatot is érintő jelentős számú útlezárásokra és forgalomelterelésekre kellett intézkedni, szavatolva az úton lévők közlekedésének a biztonságát.

A rendőrök az eltelt időszakban mintegy három és félezer megyei lakos kitelepítésénél működtek közre és biztosították az elzárt településrészeken a folyamatos, állandó közterületi jelenlétet.

Mint ahogy mondani szokták: „a baj nem jár egyedül” – az árvíz sújtotta vidékeken megjelentek a katasztrófa vámszedői: a közveszély színhelyén tolvajok, csalók ütötték fel fejüket. Tevékenységük a rendőrséget nem érte váratlanul a szükséges megelőző intézkedéseket a polgárok tájékoztatása, majd a bűnelkövetők igazságszolgáltatás elé állítása érdekében megtette.

 

Bűnügyi árvízi körkép:

 

–         Május 16-án a Szinva patak áradása miatt a Miskolc Csóka utcánál lévő „kisvasút” töltését az ott lakók átvágták, így a víztömeg az utcában lévő társasházak parkolós övezetébe folyt. Az ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság Diósgyőri Rendőrőrse Rongálás gyanúja miatt indított eljárást.

–         Embertelen – a közveszély színhelyéről lopott (Encsi Rk. – B-A-Z. MRFK) A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kialakult rendkívüli árvízi helyzetben a hatóságok a lakossággal kart karba öltve mindent megtesznek a veszélyhelyzet elhárítása érdekében. A példás összefogással szembemenve május 19-én egy férfi Vizsolynál az árvízi védekezés gátjáról kívánt egy ott elhelyezett gerendát eltulajdonítani. A tetten ért 24 éves helyi férfit az Encsi Rendőrkapitányságra előállították, vele szemben közveszély színhelyén elkövetett lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

–         Mentés másként: mellkasig érő vízben kalapja alatt „mentette” más értékeit  (Edelényi Rk – B-A-Z. MRFK) Május 19-án a Rakaca patak áradása miatt Rakacaszend községet több mint egyméteres víz lepte el. A hajnali órákban egy 22 éves helyi férfi a katasztrófahelyzetet kihasználva a falu egyik családi házába a szúnyoghálót kiszakítva, az ablakon keresztül behatolt és onnan nagyobb összegű készpénzzel „angolosan”távozott. Az Edelényi Rendőrkapitányság Szendrői Rendőrőrse kisebb értékre, közveszély színhelyén, dolog elleni erőszakkal elkövetetett lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

–         Kísérletek az árvíz miatti haszonszerzésre – az ELBIR tiszta képet mutat! Bár még az árvízi veszélyhelyzeten nem vagyunk túl, de a csalók, a katasztrófahelyzet vámszedői különféle trükköket előhúzva próbálkozhatnak. Fontos tehát a megelőzés.A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az árvízi veszélyhelyzet miatt a visszaélések megelőzése és elkerülése érdekében a legfontosabb bűnmegelőzési tudnivalókat csokorba foglalta és ajánlásait lakossági hírlevél formájában az ELBIR rendszeren keresztül a Polgármesteri hivatalokhoz, illetve a lakossághoz eljuttatta.

–         Rendőrkézen az ál-kárfelmérő Kazincbarcikán  (Kazincbarcikai Rk – B-A-Z. MRFK) Május 19-én Kazincbarcika úgynevezett „falu” részben ismeretlen személyek olyan ürüggyel, hogy kárfelmérést végeznek az árvíz miatt, idős emberek lakóházába megpróbáltak bemenni, és ott különböző pénzbeli juttatások ígéretével pénzt akartak kérni. A rendőrség cselekvési iránya kettős volt: a preventív jellegű bűnmegelőzési ajánlások megfogalmazása mellett másfél nap leforgása alatt beazonosította és elfogta a másokat megkárosítani szándékozó ál-kárfelmérőt. A 21 éves kazincbarcikai férfival szemben két rendbeli, közveszély színhelyén, szabálysértési értékre elkövetett csalás vétség kísérlete miatt indítottak eljárást.

–         Ellopta a mentésben résztvevők álmát – álmában fogták el (Encsi Rk. – B-A-Z. MRFK) Május 20-án hajnalban a Bódva patak áradása miatt Nyíregyházáról a térségbe érkezett vízügyi szakemberek kisteherautóját Forrón egy panzió parkolójában feltörték. Az elkövető az autó ablakát kitörve több élelmiszercsomagot, szalonnát, májkrémet, hátiszákot, elemlámpát, munkáskesztyűt, valamint egy bakancsot és egyéb értékeket vitt magával. Az encsi rendőrök a bejelentést követő másfél órán belül elfogták a nagykorúság határán lévő elkövetőt.

 

Nekünk nemcsak térkép e táj!

A megye lakosságát sújtó árvíznek természetesen voltak rendőri kárvallottjai is. Az összefogás eredményeként a kollégák a szomszédos kapitányságokról, de a Köztársasági Őrezredtől is többedmagukkal mentek segíteni bajba jutott társaikon.

A helyzetet talán leginkább jellemzi az Edelényi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályvezetőjének megindító esete: amíg családja a víz által körbevett lakásban vesztegzárban volt, a családfő addig az edelényi gáton vett részt a mentési munkálatokban és irányította a közrendvédelmi tevékenységet. Aludni amit lehetett a kapitányság épületében pihent, szeretteinek pedig vízhatlan melles nadrágban vitte a víztől elárasztott lakásába a kenyeret.

Az emberi, baráti kapcsolatok pozitív példájaként említhető az a nemes gesztus, hogy a tegnapi napon az árvíz levonultával a Köztársasági Őrezred Védelmi Osztály Felderítő Alosztályának munkatársai saját felajánlásukként – az árvíz miatt tönkrement ingóságai pótlására – háztartási gépeket, valamint a család tagjai részére ruhaneműket adtak át az Edelényi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője részére.

Az árvíz rendőri gyorsmérlege összefoglalva röviden tehát ennyi. A rendőrség köszöni a katasztrófahelyzet elhárításában részvevő együttműködő állami és civil szervek, szervezetek és a lakosság példás összefogását és munkáját!

A Mi Rendőrségünk Önökért! Köszönjük!

 

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…