2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Tegyünk együtt a Jövő Nézőiért! – Teljes gőzzel halad a Zöld Színház Projekt

Tegyünk együtt a Jövő Nézőiért! – Teljes gőzzel halad a Zöld Színház Projekt

A Miskolci Nemzeti Színház szeptemberben jelentette be, hogy a 2019/2020-as évadtól kezdve elkötelezi magát, hogy az ország első környezettudatos színházi intézménye, úgynevezett zöld, öko-tudatos színháza legyen. Az elmúlt két hónapban számos területen tette fenntarthatóvá működését a színház a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt keretében, partnerei segítségével.

Az eredményekről sajtótájékoztatón számolt be a színház, ahol Béres Attila igazgató elmondta, felelősséggel tartozunk a jövő nemzedékéért, ezért rendkívül fontos, hogy környezettudatosságra törekedjen a színház. – Nagy múlttal rendelkezik a miskolci teátrum, és ezért a mi felelősségünk, hogy a jövő nézőinek is megőrizzük az ország első kőszínházát – hangsúlyozta az igazgató.

A színház négy alapcélt fogalmazott meg a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt kapcsán: szemléletformálás (a teátrum munkatársai és a nézők számára egyaránt), szakmai szervezetekkel, egyesületekkel, cégekkel való együttműködés, környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, valamint a hulladékkezelés területén. A Zöld Színház Projekt saját honlapot is kapott, ahol minden részletet és aktuális információt megtalálnak. A honlap a jovo-nezoiert.webnode.hu oldalon található, melyet a színház weboldaláról is elérhetnek.

A már elindult fejlesztések közé tartozik, hogy a villamosenergiát a Bogáncs utcai naperőmű megújuló energiaforrásából nyeri az intézmény, az öko-tisztítószereket, mosószereket, higiéniai termékeket, és a mosható textil smink törlőkendőket folyamatosan tesztelik. A Nagyszínház színpadának deszkáit környezetkímélő festékkel újították fel nyáron, valamint a környezettudatos hulladékkezelést is bevezették (elem, fénycső és a nyomtatók tintaadagolójának, nem visszaváltható üvegeknek és használt mobiltelefonoknak is külön gyűjtőszigetet alakítottak ki – utóbbit a Jane Goodall Intézet használt mobiltelefon gyűjtő kampánya keretében).

A víztakarékossági fejlesztések is folyamatban vannak, ehhez úgynevezett perlátorok kerülnek beszerelésre, melyekkel akár 70%-os vízfogyasztás-csökkentést lehet elérni, a díszletek újrafelhasználása pedig már évek óta állandó gyakorlat.

Hosszú távú együttműködés született kiemelt partnerként, a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársasággal. A cég fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágával a Zöld Színház Projekt kezdete óta folyamatosan kapcsolatban áll a színház. A cég a jövőben konzultációs lehetőséget és szakmai tanácsadást biztosít, illetve tapasztalataikkal és szaktudásukkal támogatják a projekt célkitűzéseinek elérését.

A WWF Magyarországgal megkezdődött a tárgyalás egy hosszú távú stratégiai együttműködés érdekében. A természetvédelmi civil szervezet a szemléletformáló tantermi előadások, a tematikus kiállítások, beszélgetések, nyílt fórumok, jövőbeli jótékonysági események szervezésében lehet partner.

A Zöldövezet Társulás Egyesület nem csak szakmai tanácsadással járul hozzá a projekthez; a szervezet jóvoltából a Művészbüfében ezentúl úgynevezett újrapoharakat is használnak, melyek több ezer egyszerhasználatos műanyagpoharat tudnak kiváltani, hiszen moshatók. A szelektív hulladékgyűjtés a színház üzemi és közönségforgalmi tereiben egyaránt elindult.

Nagy büszkeség, hogy az egyik legnagyobb és legnevesebb magyar ruhamárkával a Nanushkával is elkezdődött a tárgyalás arról, hogy a jövőben a fel nem használt, megmaradt ruhaanyagaikat a teátrum rendelkezésére bocsátják, megelőzve a felesleges anyagok felhalmozódását, az újrafelhasználás lehetősége pedig kedvező mindkét fél számára környezettudatossági törekvéseikben.

A Miskolci Újrahasználati Központtal szintén született együttműködés, ez a színházi kellékek és bútorok beszerzésénél jelent nagy előnyt, és ezzel népszerűsítheti a teátrum az újrafelhasználást a lakosság számára is.

Az idén november 16-24. között megvalósuló Európai Hulladékcsökkentési Héthez a Miskolci Nemzeti Színház is csatlakozik; ettől a héttől kezdve a szelektív hulladékgyűjtők már a színház egész területén elérhetőek lesznek, a teátrum közösségi oldalán figyelemfelkeltő videók jelennek meg. A következő hetekben művészeink több faültetési akcióban is részt vesznek, melyekhez bárki csatlakozhat.

Jövőbeli tervek között szerepel egyebek mellett felkészítő programok szervezése a színház dolgozói számára, tematikus kampány elindítása a közösségi médiában, rendszeres öko-érzékenyítő programok bevezetése a Játékszínben. Fontos lépés az e-jegyrendszer bevezetésének előkészítése, valamint a színház törekszik a belső papír alapú levelezés csökkentésére is, az elektronikus levelezést előnyben részesítve.

A Miskolci Nemzeti Színház számára nagy öröm, hogy az eddig említetteken kívül, még számos helyi szervezet vesz részt szakmai partnerként a Zöld Színház Projektben: a Zöld Kapcsolat Egyesület, Holocén Egyesület és a Zöld Akció Egyesület a szemléletformálásban segít, a Magyar Madártani Egyesület szakmai tanácsadással járul hozzá a Projekthez, valamint lehetővé teszi, hogy idővel madárbarát intézménnyé váljon a teátrum, az Ébredj Alapítvánnyal pedig faültetési akciókban működik együtt a színház.

Felvették a kapcsolatot Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Környezetvédelmi Osztályával és a Városgazda felelős szakembereivel az együttműködés érdekében.

A Miskolci Nemzeti Színház szeretné, ha felhívásuk eljutna minden hazai színházhoz és kulturális intézményhez, és ezennel szeretnék felkérni őket, hogy csatlakozzanak a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekthez!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Elindult a dohány-kontroll
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a…
Álságos portékák
Egy fél kamionnyi hamis játékra és telefontartozékra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyulánál. F…

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…