2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Távoltartás közelről

Távoltartás közelrőlEz év október elsejétől lépett hatályba a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében legutóbb Kazincbarcikán kellett alkalmazni ezt a törvényi lehetőséget.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra érkezett bejelentés szerint egy férfi bántalmazta a vele egy háztartásban lévő feleségét és anyósát. A helyszínen intézkedő rendőrök megállapították, hogy a törvényben foglalt feltételek fennállnak, azaz alkalmazható az ideiglenes megelőző távoltartás jogintézménye.

A rendőrség a bíróságon kezdeményezte a megelőző távoltartás elrendelését, amit a Kazincbarcikai Városi Bíróság 30 napra el is rendelt a férfival szemben. A rendőrség a bírói határozatban foglaltak betartását ellenőrizte, ennek eredményeként másnap azt tapasztalták, hogy a férfi megszegte a határozatban foglaltakat. Ezért őt előállították a rendőrkapitányságon, és vele szemben a távoltartó határozat szabályainak megszegése miatt – szabálysértési őrizetbe vételének egyidejű elrendelése mellett – gyorsított bírósági eljárás keretében szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

Információs háttér: (Szabálysértésekről szóló 1999.évi LXIX. Törvény 139/B §)

Távoltartó határozat szabályainak megszegése
(1) Aki a külön törvényben meghatározott ideiglenes megelőző távoltartó határozatban vagy a megelőző távoltartó határozatban meghatározott szabályokat megszegi, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.
 

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek