2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Rossz vicc: combon lőtte az állványon dolgozó munkást a légpuskás ijesztgető

Rossz vicc: combon lőtte az állványon dolgozó munkást a légpuskás ijesztgető

 

Hamarosan garázdaság vétsége miatt kell majd felelnie annak a putnoki fiatalembernek, aki a napokban légpuskával kívánt ráijeszteni a magasban dolgozó munkásokra.
A Putnoki Polgármesteri Hivatal épületének felújításán, az állványon 2 emelet magasban dolgozó munkások március 23-án és 26-án lövések koppanására lettek figyelmesek. Első esetben még nem is tulajdonítottak jelentőséget a dolognak, de második alkalommal, amikor az egyik munkást combján érte a lövés, amelyet feltehetőleg légpuskából adtak le, bejelentést tettek a rendőrségre.

A helyszínre érkező rendőrök rövid időn belül elfogták a lövöldözőt. Kiderült, a19 éves putnoki férfi a hivatallal szemben, egy ház tetőterének ablakából adott le lövéseket az állványon dolgozó emberekre.

A szomszéd „lesipuskás” mint a rendőröknek előadta csak meg akarta ijeszteni a munkásokat, ami sikerült is neki, melyen ő elmondása szerint jót mulatott. A férfi elszámoltatása során végül részletes beismerő vallomást tett.

A putnoki rendőrök a légpuskát és tartozékait a házkutatás során megtalálták és lefoglalták. A putnoki fiatalembernek hamarosan két rendbeli garázdaság vétség elkövetése miatt kell majd felelnie.

Információs háttér:

Bár Magyarországon általában engedélyhez nem kötött a légfegyver tartása, a használatára vonatkozóan a jogszabályok részletes előírásokat tartalmaznak.

Magyarországon megszabtak egy teljesítményhatárt (nem példa nélküli az európai gyakorlatban), mely minden légfegyverre vonatkozik. Ennek alapján a csövet elhagyó lövedék energiája nem haladhatja meg a 7,5 Joule-t. Az ez alatt teljesítő légpuskák vagy légpisztolyok engedély nélkül, míg az e feletti energiával rendelkezők csak engedéllyel vásárolhatók és tarthatók. A hazánkba hivatalosan bekerülő, illetve itt gyártott légfegyverek mindegyike a fent említett teljesítményhatár alatt van. Néhány típus létezik csak az európai piacon, melyeknél a gyári lövedéksebesség nagyobb az előbbiekben említett értéknél (angol légfegyverek).

A légfegyver használatára vonatkozó rendelkezéseket többek között a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. Rendelet 39.§ (3)-(4) bekezdései tartalmazzák. Eszerint:

„(3) A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy csak cselekvőképes, nagykorú személy felügyelete mellett használhat festéklövő fegyvert, légfegyvert.

(4) A kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú tűzfegyver, festéklövő fegyver, légfegyver lőtéren (pincelőtéren, szobai lőtéren), céllövöldében, bekerített magánterületen, a fegyver használatára vonatkozó biztonsági előírások betartása mellett, kizárólag sportlövészetre vagy céllövészetre használható.”

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…