2024. 07. 30. kedd

Judit, Xénia
1 EUR 393 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • „Résre hajló” besurranó tolvajok – Rendőrkézen a miskolci tolvajpáros!

„Résre hajló” besurranó tolvajok – Rendőrkézen a miskolci tolvajpáros!

Egy betörő páros keserítette meg Miskolc vonzáskörzetében a családi házak tulajdonosainak az elmúlt heteit. Az ügyben megindított nyomozás eredményeként az elkövetőket rövid időn belül elfogta a rendőrség. Az esetek kapcsán a hatóság fontosnak tartja, a vagyon elleni bűncselekmények – különösen a betörések, a besurranásos és trükkös lopások – megelőzését célzó felhívás közételét. Ne adjanak esélyt a tolvajoknak!

A közelmúltban Miskolc környékén több olyan betöréses lopás is történt, melynek során többek között készpénzt és arany ékszert tulajdonítottak el az akkor még ismeretlen tettesek. A gyors és alapos bűnügyi munka eredményeképpen a nyomozók elfogtak egy már korábban más bűncselekmények elkövetése miatt büntetett előéletű férfit. A megalapozott gyanú szerint a tettes több mint tizenhat esetben tört be Miskolc környéki családi házakba, ahonnan különböző értékeket például ékszereket és készpénzt tulajdonított el. Az eljárás során a férfi bűntársát is elfogták a miskolci rendőrök.

A rendőrség az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzéséhez ajánl tanácsokat, hogy minél hathatósabban megvédhessék értékeiket!

„Betöréses” lopások megelőzése

A betörések nagy részét a lakók távollétében – általában napközben, a délelőtti órákban – követik el. A vagyontárgyak védelme érdekében a tulajdonosok tehetnek a legtöbbet.

A védekezés legmegfelelőbb módja a mechanikai (biztonsági zár, rács) és elektronikus (betörést érzékelő és jelző eszközök, riasztók) vagyonvédelmi eszközök kialakítása, valamint ezek kombinált, együttes alkalmazása.
Hosszabb időre történő elutazás előtt célszerű egy megbízható személyt, szomszédot megkérni arra, hogy naponta nézzen körül a lakásban – kapcsolja fel a villanyt, szellőztessen, ürítse ki a postaládát -, annak a látszatát keltve, hogy a lakás nem lakatlan.
Ha a lakásban van üzenetrögzítő, ne mondják rá, hogy elutazást terveznek.
A lakás kulcsait soha ne rejtsék el a ház körül.

A betöréses lopások mellett, a besurranásos- és trükkös lopások megelőzésére is figyelmet kell fordítani.


„Besurranásos” lopások megelőzése

A bűnözők az ilyen jellegű lopásokat jellemzően éjszaka, de természetesen napközben is elkövethetik. Elég, ha valaki csak egy percre átszalad a szomszédba, vagy leszalad a szemetessel. A már résnyire nyitva hagyott ajtó, ablak lehetőséget kínál a tolvajoknak!

Amennyiben csak egy rövid időre is elhagyják a lakásukat, az ablakokat, ajtókat mindig zárják be!
Földszinti lakások ablakaira célszerű rácsot felszerelni.
Vagyontárgyat, értékeket soha ne hagyjanak szem előtt! A lakásban tartott készpénzt, ékszert zárják széfbe, lemez- vagy pénzkazettába.
Tetten ért tolvajjal lehetőleg ne szálljanak szembe, mert ennek súlyosabb következményei is lehetnek!
Amennyiben bűncselekmény jeleit észlelik, azonnal tegyenek bejelentést a rendőrségre!


„ Trükkös lopások” megelőzése

A trükkös lopások során az elkövetők valamilyen indokkal jutnak be a gyanútlan személy lakásába, ahol elterelik a sértett figyelmét, majd ellopják értékeit.

Jellemző módszer például, amikor az elkövető vizet kér, szolgáltató cég alkalmazottjának adja ki magát (pl. víz-, gázóra leolvasása), pénzt vagy segélyt hozott, ügynökként különféle kedvező termékeket ajánl, vagy valamit eladni akar.

Fontos az elővigyázatosság és hogy idegeneket ne engedjenek be lakásukba – még akkor sem, ha hivatalos szerv vagy cég képviselőjének adja ki magát az illető – amíg meg nem győződtek személyazonosságáról!

Ne feledjék, a vagyon elleni bűncselekmények nagy része megelőzhető, ha nem kínálnak alkalmat a tolvajoknak!

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek