2024. 08. 29. csütörtök

Beatrix, Erna
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Rendőrkutyákat verbuváltak Miskolcon

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kiképző Központjában 2009. július 3-án a leendő rendőrkutyák felvételiztek. A rendezvényről készült videóösszefoglaló csatolt fájlként letölthető!

A főkapitányság az elmúlt időszakban hirdetés útján, illetve célirányosan kereste a megfelelő állatokat. Mindezek eredményeképpen az elmúlt hét pénteken Miskolcon megtartott „kutyavásáron” 19 kutya mustrájára került sor a főkapitányság Kiképző Központjában.

A vizsga során az ebek, eddigi gazdájukkal tematikus tesztet hajtottak végre, majd a kutyák alkalmasságát szakorvos vizsgálja tovább.

A felvételizők közül 4 eb (2 rotweiller és 2 német juhász) vizsgája bizonyult sikeresnek. Így a korábban az ózdi menhelyről ajándékba kapott kóbor kántor „Roddy”-val kiegészülve (aki egyébként valamennyiük közül legjobban teljesített) már öten várják, hogy „négylábú” rendőrökké válhassanak.

Az alkalmasnak bizonyuló állatok két hétre úgynevezett karanténba kerülnek, ahol jövendőbeli gazdájukkal ismerkednek majd elsősorban. Végül ezt követi a tényleges kiképzés, ami után válhatnak járőrkutyákká a „rendőrnek” szegődött ebek.

A sajtónyilvános rendezvényen részt vettek:
–    Dr. Sipos Gyula r. dandártábornok, az ORFK Gazdasági Főigazgatója ,
–    Dr. Vereckei Csaba r. ezredes, B-A-Z. Megye Rendőr-főkapitánya,
–    Ruszkai József r. ezredes az ORFK Észak-M.O. GEI Igazgatója, valamint
–    Farkas József r. ezredes, B-A-Z. MRFK rendészeti igazgató, főkapitány helyettes.

Információs háttér:

A közbiztonság javítását célzó komplex cselekvési program részeként Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében is növelni kívánja a rendőrség a szolgálati kutyák számát. A tervek szerint az egyes közterületi rendőri feladatok végrehajtásánál nagy hatékonysággal alkalmazható kutyás szolgálati egységek száma a közeljövőben mintegy a duplájára növekedne. Ez azért is célszerű, mivel nemcsak az állampolgárok, hanem az intézkedő rendőrök biztonságát is garantálják a négylábú „rendőrök”.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szakirányítása mellett jelenleg 29 közrendvédelmi kutyavezető összesen 27 kutyával lát el szolgálati feladatokat. Járőr kutyával 21, általános rendőrkutyával 4, robbanóanyag kereső kutyával 1, kábítószer kereső kutyával 1 fő teljesít szolgálatot.

A kutyák szinten tartása, valamint a kutyavezetők képzésének magasabb szakmai színvonala érdekében rendszeresek a képzések az életszerű, illetve szolgálatszerű helyszíneken. A megyénkben szolgálatot teljesítő kutyák elhelyezése többnyire a kutyavezetők családi házainak udvarán, illetve a főkapitányság miskolci kutyatelepén és a városi rendőrkapitányságok, rendőrőrsök udvarain van megoldva.

A fenti célokat elősegítve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2009. március 24-én együttműködési megállapodást kötött három önkormányzati fenntartású szervezettel annak érdekében, hogy az arra alkalmas gazdátlan kutyák megfelelő kiképzés után közszolgálatba állhassanak.

 


B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.

Miskolc, 2009. július 03.

 


                                                                                           Tisztelettel:

                                                                         Dr. Gaskó Bertalan r. alezredes
                                                                                          irodavezető

 

(B-A-Z. MRFK)
 

 

A rendezvényen készült 1,5 perces (26,5 MB méretű)
videóösszefoglaló letölthető itt.
 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Autós trafik
Hétvégén sem lehet. Autóból sem. Zárjegy nélkül meg végképp nem. Egy házaspárt értek zugárusításon az érdi piacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) B…
Folytatódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt, nyári ellenőrzése; az eddigi vizsgálatok számos szabálytalanságot tártak fel. A szabályszegők …

További cikkek