2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Papíron utaztatták a mobilokat

Több mint kétszázmillió forint értékben zárolta a NAV annak a budapesti cégcsoportnak a vagyonát, ami kínai elektronikai márkákkal üzletelve, áfacsalással szerzett jelentős árelőnyt tisztességes versenytársaival szemben.

 A kínai márkák forgalmazására szakosodott cégháló nagyobb magyarországi áruházaknak értékesített mobiltelefonokat, tableteket és e-book olvasókat. A gyanú szerint az elkövetők a Kínából beszerzett árut papíron azonnal továbbértékesítették Szlovákiába, majd egy cégláncolaton keresztül, egy-két napon belül vissza is vásárolták. Az elektronikai cikkek persze a valóságban sosem lépték át az országhatárt, viszont a társaság a számlázási láncba iktatott bedőlt cégekkel tízmilliós nagyságrendben csalta el az áfát.

 

Az elkövetők ráadásul a lebukás után a NAV által kiszabott bírságot sem fizették meg, hanem új céget alapítva, abba teljes vagyonukat és raktárkészletüket átmentve tovább trükköztek a fiktív számlák befogadásával.

 

A NAV pénzügyi nyomozói ekkor a bűncselekmény-sorozat megszakítása, valamint az addig okozott mintegy kétszázmilliós kár biztosítása érdekében lefoglalták az új társaság teljes raktárkészletét, bankszámláit és a cégvezető ingatlanjait. Emellett gyanúsítottként hallgattak ki hat személyt költségvetési csalás és csődbűncselekmény elkövetése miatt. Az elkövetők tettükért akár tíz év szabadságvesztést is kaphatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nem jött be a váltórelés biznisz
Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját egy gazdasági társaság. A számlázási lánc végén elhelyezkedő vállalkozás fiktív váltórelé-beszerzések …
Nemzetközi elfogás
Fegyveresek raboltak ki egy benzinkutat Terebesen, majd az elkövetők szlovák oldalról magyar hon felé tartottak. De ez csak gyakorlat! Az államhatáron…

További cikkek