2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Öveket kérjük bekapcsolni! – a TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

Öveket kérjük bekapcsolni! – a TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

A végrehajtott ellenőrzés tapasztalatai alapján elmondható, hogy az alapvetően elérte célját. Az akció során a megyében intézkedő rendőrök 783 felnőtt és 116 gyermek övhasználatát ellenőrizték, akik közül 67 felnőttnek és 5 gyermeknek nem volt becsatolva a biztonsági öve, vagy nem előírásszerűen alkalmazták a gyermekbiztonsági rendszert.

Magyarországon általában az övhasználat mértéke sajnálatos módon még mindig alacsony, melyet a jövőben a jelenlegi szintről legalább az európai átlagra, azaz 90 % körülire szükséges emelni.

A fenti adatokból megállapítható, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a közlekedőknek sikerült az elvárt szintet teljesíteni, hiszen az akció idején a biztonsági övet és a gyermekbiztonsági rendszert használók aránya összességében megfelelőnek – felnőttek esetében 91,4%-osnak, gyermekek esetében 95,6 %-osnak – mutatkozott.

 

Az akció egyéb adatai tekintetében elmondható még, hogy a három napos ellenőrzés során a rendőrök összesen:

– 3 vezetői-, és 3 forgalmi engedélyt vettek el a helyszínen,

– 3 esetben ittas járművezetés vétsége miatt indítottak eljárást,

– 61 fővel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást (10 esetben ittas járművezetés szabálysértés miatt),

– 88 fővel szemben 628.000.- Ft helyszíni bírságot szabtak ki,

– 67 esetben közigazgatási eljárást kezdeményeztek tiltott helyen történő megállás, biztonsági öv használatának elmulasztása, gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása, menetlevél vezetésével kapcsolatos szabályszegések, AETR szabályszegések, valamint mobiltelefon vezetés közbeni használata miatt,

– 100 gépjárművezetővel szemben kezdeményeztek közigazgatási eljárást sebességtúllépés miatt.

 

Az akciót végrehajtó állomány további 1 esetben intézkedett anyagi káros közlekedési baleset helyszínén.

Információs háttér:

A végrehajtott akciónak különös aktualitását adta, hogy Magyarországon az övhasználat mértéke – bár növekvő tendenciát mutat – de sajnálatos módon még mindig elmarad a nyugat európai országok 90%-os átlagától.

Közúti baleset esetén a sérülések – és ezen belül is különösen a halálos eredmény – elkerülésében a passzív biztonsági eszközök szerepe kiemelten nagy. Kutatások azt mutatják, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása jelentősen növeli a halálos tragédiák, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát.

Életek ezreit lehetne megmenteni európai szinten, ha mindenki használná a biztonsági övet!

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…