2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Összegzett erők: A civil szférával közösen a bűnmegelőzésért

Összegzett erők: A civil szférával közösen a bűnmegelőzésért

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén található civil szervezetek bevonása a térség közbiztonságának javítása érdekében.

Ebben a mondatban foglalható röviden össze az a nyertes Belügyminisztériumi pályázat, melynek főbb elemeit 2011. március 03-án Dr. Téglás István r. alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság Vezetője ismertette.

A kapitányság által benyújtott nyertes pályázat célja volt, hogy az érintett települések közbiztonságának javítása érdekében folytatott együttműködés tapasztalatait az állami és helyi önkormányzati, valamint civil szervezetek partneri együttműködés keretében felhasználják. Hangsúlyozva azt, hogy a közbiztonság javításában, különösen a kis értékre elkövetett jogellenes cselekmények megelőzésében az állam mellett a lakosságnak és a civil kezdeményezésnek is teret kell kapniuk.

 

Információs háttér – a megvalósult pályázat főbb elemei:

1. A Sárospataki Rendőrkapitányság a közbiztonság kedvező alakítása érdekében új programot vezetett be olyan civil szervezettel történő együttműködés kialakítására, amelynek tevékenysége nem a közbiztonság területéhez kapcsolódik.

A sárospataki székhelyű Zempléni Lovas Egyesület tagjai tereplovaglásaik alkalmával illetékességi területük olyan részeit is érintik, amelyek kívül esnek a járőrszolgálati útvonalakon. Az egyesület céljával, működésével nem összeegyeztethetetlen, ha az adott térségben bekövetkezett jogellenes állapotok észlelése esetén jelzéssel élnek a kapitányság felé (falopások, környezetkárosítás, stb.)

A ,,civil kurázsi”-val is létrejött együttműködésnek köszönhetően sikerült a közelmúltban tetten érni az egyik tereplovaglás alkalmával azt a kábel tolvajt, aki környezetkárosító módon igyekezett eltávolítani a kábelköteg műanyag részét. Szintén így került ellenőrzésre egy faritkítást végző csapat, illetve lovas bejelentést követően került elfogásra és tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt őrizetbe vételre a Király hegyen engedély nélkül fát eltulajdonító személy.

2. Az iskolai oktatási napokon a reggeli órákban a fokozott balesetveszély miatt (kiemelt kockázat) időszakos jelzőőri szolgálatot szerveztek Sárospatak belvárosában. A jelzőőri szolgálatba bevonták a polgárőröket, a közterület felügyelőket, illetve az iskola szülői munkaközösségét.

3. A sárospataki alsó tagozatos általános iskolás gyerekek részére a fokozott balesetveszély miatt iskolai felvilágosító előadásokat szerveztek. Legfontosabb célként a balesetmentességet, illetve a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését kívánták és a jövőben is kívánják elérni.

4. A kapitányság erőforrásai korlátozottak, ezért szükségesnek látták ,,a rendőrség kinyújtott karjaként” civil szervezeteket is bevonni munkájuk segítésére. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy legeredményesebben a polgárőr szervezetek tudnak kedvező hatást gyakorolni a közbiztonság alakulására. Kiemelt figyelmet fordítanak támogatásukra, ezért részükre átfogó mentoroktatást tartottak. A képzési programban résztvevő, egyesületenként 3-3 fő mentor feladata a megszerzett ismeretek továbbadása a küldő szervezete tagjainak.

A polgárőrök a képzéssel felkészültebbé válnak, így hatékonyabban tudják segíteni térségük közbiztonságát.

 

A Sárospataki Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek