2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

MSZP: közmunka helyett szociális szövetkezetek kellenek

(MTI) – Az MSZP szerint közmunka helyett szociális szövetkezetek létrehozásával kellene segíteni a munkanélkülieket.
Harangozó Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, a szövetkezeti világnap alkalmából sajtótájékoztatón Budapesten elmondta, a szociális szövetkezeti rendszer meghonosítása érdekében pártja országgyűlési határozati javaslatot is benyújt a parlamentnek.
Véleménye szerint ennek a foglalkoztatási formának a keretében valódi értékteremtő munkát lehetne végezni, ezzel szemben a közmunka konzerválja a munkanélküliek kiszolgáltatottságát, nem vezeti őket vissza a munkaerőpiacra.
Közölte, a szociális szövetkezetek nonprofit gazdasági társaságok, amelyek végezhetnek mezőgazdasági tevékenységet, élelmiszer-feldolgozást, illetve bármilyen olyan munkát, amire helyben igény van. Nincs tőkés és tőkeérdek, az eladott termékből befolyó bevétel egy szociális alapba kerül – részletezte.
Az ellenzéki képviselő szerint a szociális szövetkezeteket létrehozáskor száz százalékban kell támogatni, mert nincs beruházó.
Az MSZP-s politikus rámutatott, hogy az EU támogatja az ilyen szövetkezetek létrehozását, működtetését, a bérköltségeket akár száz százalékban is fizeti. Hozzátette: minden járásban egy ügynökség segítené a szociális szövetkezetek létrejöttét, segítené a termékek értékesítését, vagy biztosítaná a logisztikai hátteret.
Harangozó Gábor példaként hozta fel a Baszkföldön működő Mondragon szövetkezetet, amely 72 ezer embert foglalkoztat és Spanyolország harmadik legnagyobb gazdasági ereje.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek