2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Mint utóbb kiderült: a már elhalt férj is korábban újraszületett

Mint utóbb kiderült: a már elhalt férj is korábban újraszületett

Mint utóbb kiderült: a már elhalt férj is korábban újraszületettA mintegy fél évszázada nyugvó, de éles romboló gránáton Kisgyőrben kapát és kaszát éleztek, miközben veszélytelen, üres, rozsdás lövedékhüvelyekhez hívták a segítséget. A történet végül happy-enddel zárult: a gránátot a tűzszerészek megsemmisítették, a veszélytelen lőszerhüvelyeket pedig elszállították.

Július 28-án délután fél ötkor Kisgyőr egyik családi házából bejelentés érkezett a Miskolci Rendőrkapitányság Emődi Rendőrőrsére, miszerint a ház spájzában az ott lakó 87 éves néni és lánya lomtalanítás közben feltehetőleg II. világháborús lövedéket talált. A rendőrőrs munkatársai a bejelentés vételét követően haladéktalanul a helyszínre mentek, mellyel párhuzamosan értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit.

Az ugyancsak hamarosan kiérkező tűzszerészek a szóban forgó lövedéket megtekintették, majd közölték, hogy az veszélytelen üres rozsdás lövedékhüvely és azokat elszállítják.

A közös szemle alkalmával a hatóság tagjai megkérdezték az idős nénit, hogy tud e még esetlegesen más hasonló tárgyakról a ház körül, amit a tűzszerészek meg tudnak vizsgálni a helyszínen. Az idős néni elmondta, hogy azokról sem tudott semmit, amit a házában találtak, csak most a lányával találták meg takarítás közben.

A tűzszerészek mindezek ellenére átnézték a ház környékét és a kerti kapu mellett találtak a földben egy kiálló fém henger-szerűséget. Kérdésükre a 87 éves néni elmondta, hogy az a vashenger már vagy 40 éve ott van, nem tudja pontosan, hogy került oda, az elhunyt férje használta a kerti szerszámok élezéséhez.

A kérdés-feltevés nem volt véletlen, ugyanis a földből kiálló hengerről a tűzszerészek megállapították, hogy az egy „romboló gránát” kiálló vége. Így a riasztás végül is valósnak bizonyult, csak néhány méterrel az eredetileg megjelölthöz képest…

A rendőrség hamarjában intézkedett a szomszédos házak kiürítésére, melyet követően a tűzszerészek a gránátot kiásták és megvizsgálták. Az éles gránátot végül a Harsányi lőtéren még aznap este kilenc órakor a Honvédség tűzszerészei megsemmisítették.

A bejelentés így végül is valósnak bizonyult és a történet valóban „happy-end”del zárult: a hatóságok gyors és összehangolt munkájának köszönhetően az ügyben anyagi kár vagy személyi sérülés nem történt.

Információs háttér – mit tegyünk ha bombának tűnő tárgyat találunk?

(Kivonat a tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásáról szóló 142/1999. (IX. 8.) Korm. rendeletből.)

A talált robbanótestek bejelentése

2. § (1) Aki elhagyott robbanótestet vagy annak tűnő tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni a helyi rendőri szervnek vagy ahol ilyen nincs, ott a települési önkormányzat jegyzőjének, aki a bejelentésről köteles értesíteni a területileg illetékes rendőri szervet.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés alapján a települési önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőri szerv a következő intézkedéseket teszi meg:

a) ellenőrzi a bejelentés valódiságát (ehhez – szükség esetén – szakértő személy segítségét veszi igénybe);

b) megjelöli a feltételezett vagy azonosított robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést;

c) bejelentést tesz a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Tűzszerész Ügyeletére a talált robbanótestről, illetőleg az a)-b) pont szerinti intézkedésről;

d) a bejelentő a Tűzszerész Ügyelet által javasolt további indokolt intézkedést (pl. a robbanótest közelében lévő lakóház kiürítése, a veszélyeztetett terület folyamatos őrzése, lezárása) foganatosít.

 

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…