2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Miniszteri elismerések Borsod-Abaúj-Zemplén Megye rendőreinek

Magyarország Belügyminisztere Nemzeti Ünnepünk Március 15-e alkalmából:
–  soron kívül előléptette rendőr főtörzszászlóssá MÉSZÁROS GÁBOR r. törzszászlóst a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály helyszínelőjét.

–  rendkívüli helytállásért érdemjel arany fokozatát adományozott CSURILLA GERGELY r. főtörzsőrmesternek a Miskolci Rendőrkapitányság Emődi Rendőrőrs körzeti megbízottjának.

–  rendkívüli helytállásért érdemjel arany fokozatát adományozott MOLNÁR MARCELL r. őrmesternek a Miskolci Rendőrkapitányság Emődi Rendőrőrs körzeti megbízottjának.

Csurilla Gergely r. főtörzsőrmester és Molnár Marcell r. őrmester 2012. február 4-én a késő délutáni órákban Bükkaranyos külterületén láttak el járőrszolgálatot, melynek során az egyik tanya felé vezető úton a földön egy havas táskára lettek figyelmesek. A táska mellett a földön fekve egy szintén behavazott férfira találtak, akinek jobb bokájánál vérfoltok voltak láthatóak a hóban. Az URH ügyeleten keresztül azonnal mentőszolgálatot kértek a helyszínre. A fekvő férfi láthatóan kihűlt, magatehetetlen állapotban volt. A szolgálati személygépkocsiból kivett takaróval a járőrök a sérültet betakarták, mivel mozgatása az esetlegesen szemmel nem látható egyéb sérülései miatt negatív következményekkel is járhatott volna. A történtek után tekintettel arra, hogy a helyszínt nehezen lehetett megközelíteni az egyik járőr a sérült mellett maradt, míg társa a mentőautó elé indult, melyet a helyszínre kalauzolt. A mentőápoló a földön fekvő férfit megvizsgálva megállapította, hogy bokáján nyílt csonttörés szenvedett és mivel erősen kihűlt állapotban is volt, a láb rögzítését követően azonnal kórházba szállították.

A járőrök feladataikat megfelelő önállósággal, fegyelmezetten, felelősségvállalással végezték, a bonyolult helyzetben gyorsan és jól tájékozódtak, döntéseik szakszerűek voltak. Jó helyzetfelismerő képességük és bátor intézkedésük hozzájárult ahhoz, hogy a közvetlen életveszélyben lévő férfit sikerült időben kórházba szállítani, állapotát stabilizálni.

–  Bátorság Érdemjelet adományozott DAKOS LÁSZLÓ r. főtörzsőrmesternek a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság Cigándi Rendőrőrs járőrvezetőjének.

–  Bátorság Érdemjelet adományozott BODNÁR RÓBERT r. törzsőrmesternek a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság Cigándi Rendőrőrs körzeti megbízottjának.

Dakos László r. főtörzsőrmester és Bodnár Róbert r. törzsőrmester 2012. január 5-én az éjszakai órákban járőrszolgálati feladatokat láttak el Cigánd város területén, amikor azt észlelték, hogy az egyik lakóház teraszán tűz keletkezett. A lángok ekkor még nem terjedtek át a teljes házra, de a tetőszerkezet már égni kezdett. A kerítéssel körbe kerített családi ház kiskapuja és a gépjármű beálló nagykapuja is zárva volt. Az intézkedő rendőrök a szolgálati gépjármű hangjelzésével ébresztették az égő házban lévőket. A családi ház szomszédságában lévő háztulajdonos segítségével leemelték a zsanérról a bejárati nagykaput. A lakóház bejárati ajtaja és annak környezete ekkor már égett, azon bemenni nem lehetett. Az intézkedő rendőrök a ház ablakához rohantak. Odabent időközben a hangjelzésre felébredtek a lakók, egy nő és három gyermek. A gyerekeken láthatóan eluralkodott a pánik, zavarodottan futkostak oda-vissza a házban, a bejárati ajtó felé próbáltak menekülni, de ez az irány már járhatatlan volt. A járőrök felismerték, hogy a gyermekek a sokk hatására a tűzbe rohanhatnak, ezért határozottan rájuk kiabáltak, mire a gyerekek visszafordultak és a még járható menekülési irányba az ablakhoz futottak. Bodnár Róbert r. törzsőrmester behajolt az ablakon és a nő által egymás után kiadott három gyermeket sérülésmentesen kiemelte és továbbadta kollégájának. A gyermekek után az őket kiadogató nőt is kimentették az égő házból. Mindannyiukat a szomszédban helyezték el. Időközben a riasztott Tűzoltóság három tűzoltó gépjárművel a helyszínre ért. A tűzoltók a tetőszerkezetre kiterjedő tüzet eloltották. Az azonnali tűzvizsgálat során megállapítást nyert, hogy a kémény melletti gerenda lángra kapott, amelyről a tűz átterjedt először a szarufákra, majd a tűzfalra. A tűz terjedési sebességére jellemző volt, hogy a tűzoltók ugyan gyorsan a helyszínre értek és megkezdték az oltást, a tetőszerkezet egy része azonban így is megsemmisült. A tűzoltók véleménye szerint, a két rendőr járőr gyors helyzetfelismerésének köszönhető, hogy a tűzeset során nem következett be súlyos személyi sérülés, esetleg elhalálozás.

A járőrpáros feladataikat megfelelő önállósággal, fegyelmezetten, felelősségvállalással végezték, a bonyolult helyzetben gyorsan és jól tájékozódtak, döntéseik szakszerűek voltak. Jó helyzetfelismerő képességük és bátor, saját testi épségüket is veszélyeztető intézkedésük hozzájárult ahhoz, hogy a négy közvetlen életveszélyben lévő személyt sérülés nélkül sikerült kimenekíteni az égő lakóházból.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek