2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Minden 30. sofőr hazavezet ittasan

A hazai autósok egyötöde indult már el otthonról autóval szórakozni, miközben tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani, de minden 50. sofőrrel rendszeren előfordul ez – derült ki az ismert biztosító társaság 1000 fős reprezentatív kutatásából. Ugyanakkor a megkérdezettek csupán 3%-a vallotta be, hogy ilyenkor akár ittasan is hazavezet, a legtöbben (41%) valaki mást kérnek meg, hogy vigyék vissza az autót, vagy egyszerűen otthagyják a kocsit (28%).
Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában 1181 sofőr okozott személyi sérüléses balesetet alkoholos befolyásoltság alatt. Ugyan ez 9%-kal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában, de még mindig azt jelenti, hogy minden 10. személyi sérüléssel járó balesetet ittas személy okoz. Sokat kockáztat a sofőr még abban az esetben is, ha az ittas vezetés nem végződik balesettel: akár 800 ezer forint pénzbírságot is kiszabhatnak rá, elvehetik a jogosítványát, és egy speciális utánképzésre is kötelezhetik.

 

Mindezek ellenére minden 4. férfival és minden 10. nővel előfordult már, hogy autóval indult szórakozni, holott tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani – derült ki a reprezentatív, 1000 fős mintán elvégzett kutatásból. A megkérdezettek 17%-a esetében ez nem gyakori eset, 2%-uk azonban rendszeresen autóval jár szórakozni. Ugyanakkor ilyen esetben csak az autósok 3%-a vezet saját maga haza, kétötödük inkább mást kér meg erre, míg 28%-uk otthagyja a járművet a buli helyszínén, de olyan is van, aki megvárja, hogy kijózanodjon, mielőtt a volán mögé ül (1%).

 

Gyakran előfordul azonban, hogy ezen megoldások egyikére sincs lehetőség, vagy jelentős kényelmetlenséggel járna. Ebben az esetben jön jól a sofőrszolgálat. A megkérdezettek 4%-a vette már igénybe ezt a szolgáltatást, további 13%-uk pedig már szórakozott olyan társaságban, ahonnan valaki így jutott haza. Ám ennél jóval többen értékelték hasznosnak ezt a lehetőséget: ugyanis már minden 4. válaszadó igénybe venné a szolgáltatást, ha másképp nem tudná megoldani a hazajutását. Ezen belül a nők érdeklődése valamivel nagyobb, 28%, míg a férfiaknak 21%-a választaná ezt a megoldást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek