2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Megyei közgyűlés – fontos döntések

Költségvetési koncepcióról és szmsz-módosításról is döntött csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés.

A megyei önkormányzat pénzügyi helyzete ebben az évben 7-10 szézalékkal romlott. Dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke ennek ellenére azt tűzte ki célul a testület elé terjesztett jövő évi költségvetési koncepcióban, hogy a költségvetési hiány növekedésének ütemét megállítják és kilépnek az adósságspirálból. A hiány finanszírozását belső szervezési átalakításokkal kívánják megteremteni. Segíthet a hatékony gazdálkodásban, hogy a kormány a központi büdzséből jövőre a Megyei Önkormányzatok számára is lehetővé teszi az Önhiki támogatás igénybevételét. A megyei közgyűlés elnöke szerint „a likviditási nehézséget is előre vetítő pénzügyi helyzet azt követeli meg, hogy az önkormányzat által ellátott minden egyes feladatot újra átgondoljuk és a részletes költségvetés készítésénél a költségkímélést kell szem előtt tartani”.

A következő évek pénzügyi koncepciója szerint a megyei önkormányzati bevételek alakulásában továbbra is meghatározó szerepe lesz a központi forrásoknak. A központi támogatás, valamint az átengedett személyi jövedelemadó várhatóan mintegy 2-3 százalékkal nő. Az illetékbevétel mértéke viszont várhatóan csökkeni fog, melyet a kormányzat – jelen állás szerint – központi pénzekből pótolni fog.

„A következő évek zavartalan intézményi gazdálkodását strukturális átalakítással kell biztosítanunk” – jelentette ki az elnök. „Ennek hatása az, hogy az intézményhálózat működtetésénél a kiadások megközelítőleg az inflációt követő mértékben nőhetnek. A korszerűbb követelményeknek való megfelelést a meglévő humán és más erőforrások jobb kihasználásával kell elérni. Megtakarítás a dologi kiadásoknál érhető el, vagy külső források növekedése révén valósulhat meg.”A közgyűlés elnöke azonban felhívta arra is a figyelmet, hogy a feladatellátás nem fog sérülni , sőt a Miskolc várossal már megkezdett tárgyalások révén a jövőben költséghatékonyan lehet majd racionalizálni az egyes tevékenységeket.

Az elnök kitért arra is: hitel visszafizetésével minden évben számolni kell. A gazdasági és pénzügyi folyamatok tendenciái alapján a hitelkamatok nagyságát nagy bizonytalansággal lehet prognosztizálni. A biztonságos gazdálkodás érdekében évente 80-100 millió forint tartalék tervezése indokolt.

A közgyűlés módosította szervezeti és működési szabályzatát is. Ahogy dr. Mengyi Roland korábban már jelezte, a jövőben nagyobb feladat és döntéskör hárul a hét bizottságra, különösen a Pénzügyi, Közbeszerzési és Gazdasági Vállalkozási, Területfejlesztési Bizottságra, amely 100 millió forintos értékhatárig akár vagyonértékesítései ügyekben is dönthet.

Költségvetési irányelvek a következő, 2011-es évre

1. A költségvetési saját bevételek tervezésénél körültekintően kell eljárni, növelésére kell törekedni. A hátralékok mérséklésével segíteni kell a gazdálkodást.
2. A meglévő forrásokat hazai és uniós pályázati lehetőségek kihasználásával kell növelni.
3. A meglévő intézmények működtetéséről, zavartalan feladatellátásáról, fenntartásáról gondoskodni kell.
4. Szakmai célok és feladatok megvalósításánál a működési költség csökkentésének lehetőségét is keresni kell. Keresni kell a több intézmény által közösen ellátható feladatokat, szervezési intézkedésekkel a meglévő erőforrások jobb kihasználására kell törekedni.
5. A beruházási, felújítási feladatoknál az elfogadott fejlesztési koncepcióval összhangban a működési költségek csökkentését, és az akadálymentes közlekedés feltételeinek megteremtését kell szem előtt tartani.
6. A megyei érdekek érvényesítését szolgáló egyéb feladatoknál szinten tartással kell számolni, növelve a térségi kapcsolatokat, az információcserét.
7. A költségvetési hiányt a hitelképesség szem előtt tartásával kell megtervezni, keresve a csökkentés lehetőségét.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek