2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Megint kevesebb két uzsorással

Az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya őrizetbe vette azt a borsodnádasdi férfit és nőt, akik pontosan be nem határolható időponttól kezdődően elfogásukig 50 és 100 % közötti kamatra adtak kölcsön kisebb összegeket, újabb nélkülözésnek téve ki az egyébként is rossz anyagi helyzetben lévő sértetteket. Az ügyben eddig beszerzett adatok alapján megállapítható, hogy az elfogott férfi és nő több borsodnádasdi lakosnak folyósított kisebb-nagyobb pénzösszegeket, majd azokat 50-100 %-os kamattal megnövelten kérte vissza. A gyanúsítottak készpénzen kívül különböző élelmiszereket, illetve dohányárut is értékesítettek jóval a bolti ár feletti összegekért. Amennyiben nem tudták időben rendezni tartozásaikat, akkor őket veréssel fenyegetve kényszeríttették az általuk önkényesen meghatározott pénzösszegek átadására.

Miután egy-egy sértett eleget tett az uzsorások által meghatározott fizetési kötelezettségének, a pár további pénzösszegeket követelt tőlük.

Volt, aki a még 2010-ben kölcsönkapott pártízezer forintos összegre 2012. november elejéig több, mint 1 millió forintot fizetett meg az őt életveszélyesen megfenyegető gyanúsítottaknak. Egy másik sértett az uzsorásoktól vásárolt élelmiszer és kölcsönkapott 20.000,- Ft fejében szintén 1 millió forintot fizetett meg.

A fenti cselekmények alkalmasak több rendbeli súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntett, több rendbeli uzsora bűncselekmény, valamint egy rendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének megállapítására.

Figyelemmel a szabadságvesztéssel büntetendő cselekmények tárgyi súlyára és a kiszabható büntetési tétel nagyságára, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén különösen a büntetőeljárásban szereplő személyek, elsősorban a sértettek befolyásolásával, vagy megfélemlítésével, meghiúsítanák, illetve veszélyeztetnék a bizonyítást, így az elkövetőket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…