2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Lezárt ügyek: uzsoraüggyel kapcsolatos vádemelési javaslat Ózdon

Lezárt ügyek: uzsoraüggyel kapcsolatos vádemelési javaslat Ózdon

Az Ózdi Rendőrkapitányság október 12-én két ózdi, uzsora- és más bűncselekményekkel gyanúsított személlyel szemben fejezte be a büntetőeljárás nyomozati szakaszát.

A két gyanúsítottat (1 ózdi férfit és 1 ózdi nőt) még 2011. február 16-án, a délelőtti órákban fogták el az ózdi rendőrök, akik – a nyomozás adatai alapján – az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából tartották fenn magukat és családjukat. Elfogásukat követően őrizetbe vételükre, majd előzetes letartóztatásukra is sor került.

A sértetteknek általában 30.000,- Ft körüli összegeket „folyósított” egy-egy alkalommal a két uzsorás, melyekre 50 és 100 % közötti kamatot kértek. Mivel a havonta folyamatosan kamatos-kamattal – az uzsorások által önkényesen megállapított többtízezer forinttal – megnövelt összegeket a „kölcsönvevők” nem tudták megadni, így a „magánbankosok” számítása szerint 1-2 év leforgása alatt 450.000,- Ft és 1.200.000,- Ft közötti összegű tartozásokat halmoztak fel az anyagilag ellehetetlenült sértettek.

Ha valaki eleget tett „fizetési kötelezettségének”, akkor sem menekülhetett, hiszen minden hónapban megjelent a sértetteknél az uzsorások egyike és újabb és újabb pénzmennyiségeket követelt. A fizetés megtagadása esetén az uzsorások súlyos, élet és testi épség elleni bűncselekmények elkövetésével fenyegették meg őket, így újra és újra fizettek.

A bűnelkövetők leleplezését és elfogását, majd a nyomozást is az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya végezte. A nyomozás befejezésekor a két gyanúsított terhére összesen 17 bűncselekményt róttak a rendőrök, melyek az alábbiak:

8 rendbeli uzsora bűncselekmény, 8 rendbeli – súlyos fenyegetéssel elkövetett – zsarolás bűntett és 1 rendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekmény.

A nyomozást a napokban az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lezárta és vádemelési javaslattal küldte meg az iratokat az illetékes ügyészégnek.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek