2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Lezárt ügyek: Több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés Hangácson

Lezárt ügyek: Több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés Hangácson

Másfél évvel ezelőtt egy hangácsi pincesoron ünnepelt születésnap véres tragédiába torkollott. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a nyomozást és több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal küldi meg az iratokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek. Tavaly január 29-én este egy fiatalokból álló társaság a hangácsi pincesoron szórakozott, ahol nagyobb mennyiségű szeszesitalt fogyasztottak. A társaság éjfél előtt valamivel úgy döntött, hogy a szomszédos településre indulnak át folytatni csapatuk egyik tagjának születésnapi ünnepét.

A pincesorról éjfél körüli időben néhányan a településre bementek, hogy ott autóba szálljanak, közben hangosan énekeltek, kiabáltak, melynek során szidalmazták a közelben lakó későbbi sértetteket. A társaság egyik tagja az eset során a kerítéskapuba bele is rúgott, melynek léce összetörött.

A kiabálásra és provokációra a háziak kijöttek, majd verekedés támadt a két csoport tagjai között. Az időközben karókkal felfegyverkező csoport tagjai olyan súlyosan bántalmazták a házból kijövő 39 és 31 éves férfiakat, hogy azok a helyszínen életüket vesztették. A verekedésben további hat fő szenvedett könnyebb sérüléseket.

A bűncselekmény elkövetésének napján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a lefolytatott helyszíni szemle adatai alapján, valamint a széleskörűen elvégzett adatgyűjtés és tanúkutatás eredményeként bűnügyi őrizetbe vett öt 19-27 év közötti helyi fiatalembert, akik megalapozottan gyanúsíthatóak voltak a több emberen történő emberölés elkövetésével.

Az eljárásba a nyomozóhatóság többek között igazságügyi genetikai szakértőt is bevont. Az időközben elkészült igazságügyi orvosszakértői vélemények alapján a rendőrség a bűncselekmény minősítését több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettére módosította.

Az eljárás során a rendőrség előterjesztésére a bíróság az öt férfi személyi szabadságának további korlátozását rendelte el, akik jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyben indított nyomozást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a mai napon befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal küldi meg az ügyészségnek.

Információs háttér:

A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint a büntetés tíz évtől húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha az emberölést különös kegyetlenséggel, vagy több emberen követik el.

A Legfelsőbb Bíróságnak az élet és a testi épség büntetőjogi védelméről szóló 15. számú irányelvében foglaltak alapján a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés megállapításánál elsősorban emberiességi, valamint erkölcsi szempontok a meghatározók. Eszerint:

„A különös kegyetlenség fogalma alá az átlagosát lényegesen meghaladó, rendkívüli embertelenséggel, brutalitással, gátlástalanul, az emberi méltóság mély megalázásával vagy az elkövető emberi mivoltából kivetkőzve véghezvitt ölési cselekmények vonhatók.

Elsősorban a sértettnek okozott sérülések száma, súlya és jellege alapján állapítható meg; ezekből általában következtetés vonható az elkövetés embertelenségére.

Annak, hogy a sértett eszméletlensége folytán ténylegesen elviselt-e fájdalomérzést, nincs jelentősége, nincs különösebb jelentősége ugyanígy az elkövetés eszközének sem. Igy megállapítható a súlyosabb minősítés akkor is, ha az elkövető az ölési cselekményekhez általában használatos, ún. tipikus eszköz igénybevétele nélkül, puszta kézzel, agyonveréssel, rúgással vagy taposással valósítja meg a cselekményt.

Az elkövető tudatának az elkövetés idején át kell fognia a végrehajtás különös kegyetlenségét. Az elkövető ezzel kapcsolatos tudattartalmára a sérülések számából, a bántalmazás hosszan tartó, elhúzódó voltából, a sértett látható szenvedéséből, illetőleg a sértettnek a végrehajtás ideje alatt tanúsított magatartásából vonható következtetés.

Az elkövetőnek a sértett megölése után tanúsított magatartása, pl.: a holttest feldarabolása, elásása vagy elégetése, kívül esik az elkövetésen és általában a cselekmény felfedezésének a meghiúsítását célozza; ezért önmagában az ilyen magatartás nem valósítja meg a különös kegyetlenséggel elkövetést.”

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek