2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Lezárt ügyek: Csalás az internetes piacon

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy férfival szemben, aki egy internetes piactéren megtévesztett egy tiszaújvárosi nőt.

Csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság egy 34 éves gárdonyi lakossal szemben. A gyanúsított 2016 decemberében egy internetes oldalon eladásra kínált egy nagyobb értékű mobiltelefont. Egy tiszaújvárosi nő jelentkezett az ajánlatra, majd megegyezett a hirdetővel, hogy elküldi, az ő szintén nagyobb értékű készülékét, plusz fizet még tizenegyezer forintot, így hozzájuthat a hirdetésben szereplő telefonhoz. A gyanúsított azonban nem teljesítette ígéretét, így a nő nem kapta meg a kívánt készüléket.

Az ügyben indított nyomozást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság a napokban befejezte és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az eset kapcsán felhívja a figyelmet, hogy az online vásárlás lehetőségével a fogyasztói szokások gyorsan és jelentősen megváltoztak. Az interneten keresztül bonyolított vásárlás számos előnnyel, lehetőséggel jár, azonban nem árt ismerni a jogainkat és némi körültekintéssel eljárni a vásárlások során. Az online vásárló ugyanis hajlamos csak a termékkel és annak árával foglalkozni. Egy korábban kiadott „ELBIR Lakossági Hírlevél” a bűnmegelőzési szakemberek fogyasztóvédelem munkatársaival közösen adnak hasznos tanácsokat, hogy a világhálón történő vásárlás ne okozzon csalódást.
netveszély

Csak néhány ajánlat (bővebb információk az ELBIR Lakossági Hírlevelében olvashatóak):

– Gyanús lehet, ha vállalkozás a fizetési feltételek között csupán előre fizetési lehetőséget biztosít, vagy nem kellő részletességgel tájékoztatja a vásárlókat a szállítás részleteiről.

– Ha teheti, válassza a termék személyes átvételét, illetőleg az utánvéttel történő szállítás lehetőségét.

– Amennyiben egy ajánlat „túl szép, hogy igaz legyen” ne fogadja el. Tudnia kell, hogy nincsenek csodák. Egy termék csak behatárolt keretek közötti áron értékesíthető haszonnal. Az átlagtól jelentősen olcsóbb termék vélhetően hamis, illetve az előrefizetés ellenére sohasem érkezik meg és az eladó is elérhetetlenné válik.

– Mindig olvassa el vásárlás előtt a honlapról és a termékről írt vásárlói véleményeket. A mások által írt értékelések nagyban segíthetik döntését egy áru kiválasztásában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek