2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Lényegesen javult a külföldi gépjárművezetők bírság-befizetési hajlandósága

Lényegesen javult a külföldi gépjárművezetők bírság-befizetési hajlandósága

Az Encsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya Tornyosnémeti és Szikszó között, a 3. sz. főútvonalon rendszeresen sebesség-ellenőrzést hajt végre a gyorshajtók kiszűrése érdekében. Az érintett útszakaszon korábban több olyan súlyos, illetve halálos kimenetelű baleset is történt, melyek okozói külföldi gyorshajtók voltak.

Mint közismert, a közúti közlekedésről szóló törvény 2011. július 1-jétől történt módosításával – az érintett gépjármű visszatartásának alkalmazásával – lehetővé vált a külföldi gyorshajtók tényleges szankcionálása.

Nagy jelentőségű a törvény módosításából adódó közlekedésrendészeti feladatok végrehajtása, hiszen a 3. sz. főútvonal több településen is átfut, és a rendőrség által tapasztaltak mellett folyamatosan jelezték ezen települések polgármesterei, állampolgárai is a közlekedés biztonsággal kapcsolatos elégedetlenségüket a száguldozó gépjárművezetők miatt.

A rendőrség az un. helyszíni leállításos módszerrel végzi a gyorshajtók kiszűrését, ami annyit jelent, hogy mind a magyar, mind pedig a külföldiek részére átadják a bírság kiszabásáról szóló csekket. A nem magyar állampolgárok esetében a járőrök élnek a visszatartás jogintézményével, vagyis a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezésének megfelelően a járművet a forgalmi engedély elvételével visszatartják addig, amíg  a kiszabott bírságot a külföldi be nem fizeti.

Kényszerítő erő: önkéntes jogkövetők!

Ezzel a rendőröknek sikerült elérni, hogy komolyan vegyék nem csak a magyar állampolgárok a jogszabályok betartásának fontosságát, hanem a külföldiek is. Gyakorlati tapasztalat az, hogy mivel hasonló rendszerben működik az Európai Unió országaiban a szankcionálás, ezért az intézkedések alkalmával nagyobb probléma nem is jelentkezett, a külföldiek ugyanis „szó nélkül” befizetik a bírság összegét, azaz önkéntes jogkövetőkké válnak Magyarországon. Korábban ugyanis előfordult, hogy már a helyszínen eldobta a külföldi gépjárművezető a befizetéshez szükséges csekket…

Néhány adat a végzett sebesség-ellenőrzésről:

Az Encsi Rendőrkapitányság 2011. október hónapban 152 esetben kezdeményezett közigazgatási hatósági eljárást gyorshajtás miatt, 76 esetben külföldi és 76 esetben magyar állampolgárral szemben. A külföldiek közül 38 szlovák, 19 lengyel, 7 román, 3 szerb, 2 ukrán, 2 osztrák és 5 egyéb ország állampolgára volt. A rendőrök az eljárás során közel 5,5 millió forint bírságot szabtak ki, ebből a külföldiek a legközelebbi postán, azonnal 3.655.000,- forintot be is fizettek.

Mint ismeretes a gyorshajtás miatt kiszabható közigazgatási bírság legkisebb összege 30.000,- forint, a legmagasabb összege pedig 300.000,- Ft.

Az Encsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …
Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…
„Családi üzelmek”
Még az is lehet, hogy a népszerű amerikai vígjátékot utánozták annak a magyar történetnek a főhősei, akiknek lakóautójában több mint 60 kilogramm mari…

További cikkek