2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Lényegesen javult a külföldi gépjárművezetők bírság-befizetési hajlandósága

Lényegesen javult a külföldi gépjárművezetők bírság-befizetési hajlandósága

Az Encsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya Tornyosnémeti és Szikszó között, a 3. sz. főútvonalon rendszeresen sebesség-ellenőrzést hajt végre a gyorshajtók kiszűrése érdekében. Az érintett útszakaszon korábban több olyan súlyos, illetve halálos kimenetelű baleset is történt, melyek okozói külföldi gyorshajtók voltak.

Mint közismert, a közúti közlekedésről szóló törvény 2011. július 1-jétől történt módosításával – az érintett gépjármű visszatartásának alkalmazásával – lehetővé vált a külföldi gyorshajtók tényleges szankcionálása.

Nagy jelentőségű a törvény módosításából adódó közlekedésrendészeti feladatok végrehajtása, hiszen a 3. sz. főútvonal több településen is átfut, és a rendőrség által tapasztaltak mellett folyamatosan jelezték ezen települések polgármesterei, állampolgárai is a közlekedés biztonsággal kapcsolatos elégedetlenségüket a száguldozó gépjárművezetők miatt.

A rendőrség az un. helyszíni leállításos módszerrel végzi a gyorshajtók kiszűrését, ami annyit jelent, hogy mind a magyar, mind pedig a külföldiek részére átadják a bírság kiszabásáról szóló csekket. A nem magyar állampolgárok esetében a járőrök élnek a visszatartás jogintézményével, vagyis a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezésének megfelelően a járművet a forgalmi engedély elvételével visszatartják addig, amíg  a kiszabott bírságot a külföldi be nem fizeti.

Kényszerítő erő: önkéntes jogkövetők!

Ezzel a rendőröknek sikerült elérni, hogy komolyan vegyék nem csak a magyar állampolgárok a jogszabályok betartásának fontosságát, hanem a külföldiek is. Gyakorlati tapasztalat az, hogy mivel hasonló rendszerben működik az Európai Unió országaiban a szankcionálás, ezért az intézkedések alkalmával nagyobb probléma nem is jelentkezett, a külföldiek ugyanis „szó nélkül” befizetik a bírság összegét, azaz önkéntes jogkövetőkké válnak Magyarországon. Korábban ugyanis előfordult, hogy már a helyszínen eldobta a külföldi gépjárművezető a befizetéshez szükséges csekket…

Néhány adat a végzett sebesség-ellenőrzésről:

Az Encsi Rendőrkapitányság 2011. október hónapban 152 esetben kezdeményezett közigazgatási hatósági eljárást gyorshajtás miatt, 76 esetben külföldi és 76 esetben magyar állampolgárral szemben. A külföldiek közül 38 szlovák, 19 lengyel, 7 román, 3 szerb, 2 ukrán, 2 osztrák és 5 egyéb ország állampolgára volt. A rendőrök az eljárás során közel 5,5 millió forint bírságot szabtak ki, ebből a külföldiek a legközelebbi postán, azonnal 3.655.000,- forintot be is fizettek.

Mint ismeretes a gyorshajtás miatt kiszabható közigazgatási bírság legkisebb összege 30.000,- forint, a legmagasabb összege pedig 300.000,- Ft.

Az Encsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…